Beograd, 13.06.2018. Već nekoliko dana traju protesti građana izazvani povećanjem cene naftnih derivata koji se manifestuju blokiranjem saobraćajnica. Na žalost na jednom od ovih skupova povređen je policijski službenik. Nezavisni policijski sindikat Srbije (NPSS) ovom prilikom najoštrije osuđuje napad na službeno lice i poziva na suzdržanost i mir.

Incident se odigrao nedaleko od Lazarevca, kada je grupa ljudi pokušala da blokira Ibarsku magistralu. Saobraćajni policajac N.J. (1990) koji je bio angažovan na regulisanju saobraćaja na tom delu magistrale napadnut je od strane P.Ž. (1976). On je fizički nasrnuo na policijskog službenika i tom prilikom mu zadao udarac u predelu lica. Napadač je ubrzo priveden i na teret mu se stavlja napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

Ovo nije usamljen slučaj, pa samo dan pre toga grupa mladića na blokadi na Zrenjaninskom putu mučki je pretukla B.M. (48).
Građani nezadovoljni porastom cene goriva od petka širom Srbije blokiraju najvažnije saobraćajnice. Protest je jedan od legitimnih načina borbe za ugrožena prava građana u demokratskom društvu, ali nasilje priliči samo najnerazvijenijima. Policijski službenici dužni su da rade na očuvanju mira i bezbednosti svih građana i da im omoguće nesmetano obavljanje svakodnevnih obaveza. Upravo iz tog razloga neophodno je i da se obezbedi funkcionisanje saobraćaja, naročito jer blokadom ključnih saobraćajnica mogu biti ugroženi životi, a u najgorem slučaju i izgubljen neki život zbog nemogućnosti da medicinske službe stignu na vreme na odredište.
Pored toga, pravosuđe inače mora imati minimum tolerancije za bilo koji vid devijantnog ponašanja, jer se samo doslednim sprovođenjem kaznenih mera može smanjiti stepen kriminala i nasilja u našem društvu.

Pozivamo sve građane da se uzdrže od bilo kakvih incidenata. Njihovo je zakonsko pravo da izražavaju svoje nezadovoljstvo protestom, ali i zakonska obaveza da ničim ne ugrožavaju živote drugih. Policijski službenici izvršavaju svoje radne zadatke i kako bi svima obezbedili potreban mir i ne treba na njima da se demonstrira bilo kakvo nezadovoljstvo.“ Miloš Jelenković, predsednik NPSS-a.

Press NPSS