Novi Pazar, 14.06.2018. Jedan napad na policijskog službenika iz prošle godine dobio je svoj sudski epilog. Nezavisni policijski sindikat Srbije pozdravlja neznatan napredak u pravosudnoj praksi kada su u pitanju napadi na ovlašćena lica, uprkos tome što je izrečena kazna trebala biti daleko strožija obzirom na krivično delo. Očekujemo da će bar ova blaga kazna biti potvrđena.

Polovinom septembra prošle godine u Novom Pazaru prilikom obavljanja redovne patrolne delatnosti teško je povređen policijski službenik Dragan Čekanović. Njega je hicima iz pištolja u predelu stomaka ranio Dženan Kačar. Napadač je nekoliko meseci pre ranjavanja Čekanovića osuđen na 6 godina zatvora za pokušaj ubistva, a snimci sigurnosnih kamera lokala u trenutku napada na policajca zabeležili su da je napadač, koristeči metež, mirno posmatrao dok građani povređenom policajcu ukazuju pomoć. Sud u Novom Pazaru doneo je presudu kojom je Kačara osudio na 10 godina zatvora sa mogućnošću žalbe, dok je oslobođen za držanje i nošenje nelegalnog oružja jer je u tom trenutku na snazi bila zakonska legalizacija oružja.

Napadi na policijske službenike, na žalost, postali su svakodnevna praksa. Pravosuđe je u poslednjem periodu pristupilo lošoj praksi kada je u pitanju sankcionisanje krivičnih dela napada na policijske službenike. Međutim, očekujemo da će ova presuda podsetiti sve nadležne da je neophodno sprovoditi oštru i doslednu kaznenu politiku prema ovakvim napadačima, jer se samo na takav način može smanjiti stepen kriminala i obezbediti mir svim našim građanima.

Nezavisni policijski sindikat Srbije već duže vreme insistira na ozbiljnom pristupu ovoj vrsti krivičnih dela, jer je policajac predstavnik države i svaki napad se mora tretirati kao napad na državu. Sa druge strane, adekvatnim kažnjavanjem zaštitiće se i svi građani naše zemlje, jer svako ko se drzne da napadne državu i službeno lice učiniće to prema bilo kom građaninu Srbije. Smatramo da je izrečena kazna nedovoljna za pomenuti slučaj i da se pravosuđe konačno mora „probuditi“ i prekinuti sa blagonaklonim odnosom prema napadačima na policajce. “ Miloš Jelenković, predsednik NPSS-a.

Press NPSS