Beograd, 18.07.2018. Kao nebrojeno puta do sada fudbalska utakmica završena je mirno na terenu, ali van njega je došlo do sukoba navijača sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova. Nakon utakmice Crvena Zvezda-Spartaks, koja je odigrana sinoć u Beogradu, povređen je veliki broj pripadnika MUP-a i priveden je veći broj navijača.

Sinoćna utakmica u Beogradu je, kao i mnoge druge, ostala u senci međusobnih sukoba navijača, ali i njihovog napada na pripadnike MUP-a. Prvobitno su se na platou severne tribine sukobile dve grupe navijača Crvene Zvezde, gde su intervenisali pripadnici Žandarmerije i razdvojili sukobljene strane. Međutim tada su se navijači „reorganiziovali“ i svoj međusobni bes usmerili na policiju. Huliganskog divljanja nije bio pošteđen ni saobraćajni policajac, angažovan na regulisanju saobraćaja u ulici Ljutice Bogdana, kog su divljački pretukli. Nakon toga veći broj njih je pobegao u obližnji kafić. Pripadnici Žandarmerije su nakon naređenja o koje su se huligani oglušili, pored pruženog otpora, ušli u lokal i iste priveli. Epilog ove utakmice je 30ak povređenih pripadnika MUP-a.

Pored problema navijačkih, odnosno huliganskih grupa koje izazivaju na sportskim događajima, poznato je da su česti i njihovi pojedinačni incidenti. Netrpeljivost prema pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova nikada nisu krili, a ona obično kulminira na ovakvim događajima. Upravo iz tog razloga važno je da svaki napad na policijske službenike bude najoštrije sankcionisan.“ rekao je Miloš Jelenković, predsednik Nezavisnog policijskog sindikata Srbije.

Insistiraćemo na pooštravanju i doslednoj primeni kaznene politike za napadače na policijske službenike dok god to bude bilo potrebno, jer smatramo da je to važan činilac bezbednosti. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u obračunu sa huliganima rizikuju svoje živote, a taj rizik nakon postupka pravosudnih organa postane uzaludan i zbog toga moraju reagovati nadležni.

Press NPSS