Beograd, 20.07.2018. Prema navodima dnevnog lista ‘Blic’ u Beogradu se, pre dva dana, dogodio još jedan napad na policijske službenike u vršenju službene dužnosti. Novinari su ovaj događaj okarakterisali kao scenu iz horor filmova, a na žalost situacije u kojima se policijski službenici vrlo često nalaze upravo na to i liče.

MUP već duže vreme sprovodi ospežne akcije pronalaženja i hapšenja osoba koje se bave proizvodnjom i distribucijom opojnih droga. Iz tog razloga su policijski službenici pokušali da privedu i Beograđanina Marka Ilića. Međutim, njegova majka je već u holu zgrade napala polcijske službenike i poprskala ih biber sprejom, a zatim je osumnjičeni Ilić jednog od policijskih službenika napao i ugrizao, pa iskoristivši trenutak pobegao. Policijski službenik je prevezen u Urgentni centar kako bi mu se ukazala pomoć, a patrola policije koja je u međuvremenu stigla privela je majku osumnjičenog zbog krivičnog dela napada na službeno lice, dok se za Markom Ilićem traga.

Policijski posao znači obezbeđivanje mira i bezbednosti za sve naše građane, a to podrazumeva rad sa različitim devijantnim oblicima društva i svakodnevno rizikovanje sopstvenog života. To je razlog zašto policijska profesija spada u jednu od najopasnijih u svetu. Milos 2Međutim ono što je kod nas već duže problem jeste potreba za jasno definisanim uslovima za primenu sredstava prinude u ovakvim situacijama i pravna zaštita, odnosno oštra i dosledna kaznena politika za sve napadače na policijske službenike.

“Napad na policiju jeste napad na državu, ma koliko to nekome smetalo da čuje. Policijski službenici su predstavnici države, rizikuju živote u korist mira i bezbednosti svih nas i neophodno je da država stane iza njih i da ih adekvatno zaštiti.” Miloš Jelenković, predsednik Nezavisni policijski sindikat Srbije.

Press NPSS