Beograd, 08.08.2018. Letnju sezonu po nepisanom pravilu, zbog visokih temperatura, obeleži veliki broj požara kako kod nas tako i svuda u svetu. Upravo ovakve situacije zahtevaju angažovanje pripadnika Vatrogasno-spasilačkih jedinica, a ne retko u borbi sa vatrenim stihijama neki od njih budu povređeni.

Poslednjih dana kod nas se dogodilo nekoliko ozbiljnijih požara na objektima u kojima, zahvaljujući brzom i efikasnom reagovanju pripadnika Vatrogasno-spasilačkih jedinica, nije izgubljen ni jedan život.

Noćas je na Adi Huji u jednom ugostiteljskom objektu izbio požar koji je pretio da se proširi na okruženje. Tridesetak vatrogasaca sa više vatrogasnih vozila, ali i intervencijom sa reke, za dva sata je uspelo da lokalizuje požar. Pre dva dana je u stambenoj jedinici na Paliluli izbio požar kada je jedan od stanara teže povređen. Vatrogasne ekipe su vrlo brzo stigle na lice mesta i sprečile da se vatra proširi, a kako se zgrada nalazi odmah pored policijske stanice 29. novembar policijski službenici su odmah po izbijanju požara reagovali i pomogli stanarima da se bezbedno evakuišu.

Protekle nedelje veliki požar u Zemunu zahvatio je dva skladišta, a zbog intenziteta vatre i blizine kuća, veći broj stanara je evakuisan. Više vatrogasnih ekipa je bilo angažovano na suzbijanju požara, a šest vatrogasaca je tom prilikom povređeno.

Međutim, pripadnici Vatrogasno-spasilačkih jedinica nisu angažovani samo u letnjim mesecima. Svoje živote podjednako rizikuju i u slučaju različitih nepogoda (poplave, snežne oluje) kako bi ukazali pomoć našim građanima. Region je ranije obišla slika vatrogasca koji je gotovo ceo bio prekriven ledom i snegom pokušavajući da spase putnike zavejane na auto-putu kod Niša. Svi ti podvizi koje oni svakodnevno čine zaslužuju maksimalno poštovanje i uvažavanje od celog našeg društva, jer su oni naši diskretni heroji. Pored toga, u njihov rad i opremu treba svakodnevno ulagati, kako bi uz minimalan rizik sopstvenog života mogli da obavljaju svoj posao.

Press NPSS