Veliko Gradište, 14.08.2018. Novi Zakon o saobraćaju donet je krajem marta ove godine, a sve sa ciljem povećanja bezbednosti na našim saobraćajnicama. Međutim, bahatost vozača i napadi na saobraćajne policajce uprkos tome nisu prestali.

Među napade na policijske službenike u vršenju službene dužnosti sve češće se mogu ubrojati napadi na saobraćajne policajce i to od strane vozača koji su evidentno prekršili saobraćajne propise. Najnoviji u nizu incident dogodio se u  Velikom Gradištu kada je saobraćajna patrola pokušala da zaustavi dva motocikla koja su se kretala ulicom kojom saobraćaj nije dozvoljen. Jedan od vozača se oglušio o naredbu policajca da se zaustavi i tom prilikom ga, pri punoj brzini, udario retrovizorom i oborio. Nakon što se, nedaleko odatle, zaustavio odbio je alkotest, vređajući saobraćajne policajce i opirući se privođenju. On je uz upotrebu sredstava prinude savladan i sproveden na trežnjenje, a zatim kod postupajućeg pravosudnog organa.

Kao što smo već upozoravali, nereagovanje na ovakve incidente samo će napraviti slobodan prostor za nove i upravo se to i dogodilo. Vozači pod dejstvom alkohola ili psihoaktivnih supstanci svoje saobraćajne prekršaje rešavaju napadima na saobraćajne policajce. Sa druge strane, u letnjim mesecima imamo pojačanu frekvenciju saobraćaja, a poslednjih dana svedoci smo većeg broja saobraćajnih nezgoda u kojima je i nekoliko života izgubljeno. Bas zato ponovo se moramo vratiti na Zakon o bezbednosti saobraćaja koji je donet upravo u cilju samanjenja broja saobraćajnih nezgoda. Međutim, ukoliko se potpuno uruši autoritet saobraćajnog policajca nekažnjavanjem napada na njih, ko će sprovoditi Zakon i brinuti o bezbednosti na našim saobraćajnicama ?

U cilju zaštite života svih učesnika u saobraćaju uvek podržavamo pojačane saobraćajne kontrole, ali i akcije koje organizuje Agencija za bezbednost saobraćaja, kako bismo broj poginulih na našim drumovima sveli na minimum. Međutim, ekspanzija napada na saobraćajne policajce ne sme ostati neprimećena od strane nadležnih. Nezavisni policijski sindikat Srbije nastaviće da se bori da se pooštri kaznena politika za bilo koji vid napada na policijske službenike. “ Miloš Jelenković, predsednik NPSS-a.

Press NPSS