Beograd, 21.08.2018. Javnost u Srbiji već izvesno vreme uznemiravaju vesti o podmetnutim požarima na automobilima, od kojih su najvećim delom u pitanju policijski automobili. Serija paljenja automobila počela je krajem prošle godine, a nakon najnovijih u Novom Sadu sazvan je sastanak rukovodilaca policijskih uprava što za rezultat ima privođenje osumnjičenog. Svima dobro poznata priča je da je na potezu tužilaštvo.

Serija paljenja automobila započeta je prošle godine kada je u požaru izgoreo automobil načelnika niške Kriminalističke policije, a zatim i zamenika načelnika PU i jednog čelnika gradske uprave. Do kraja godine u podmetnutim požarima je izgorelo devet automobila, od čega tri policijska. Nova godina je počela u istom duhu, ali su ubrzo rasvetljena ova krivična dela i osumnjičeni privedeni. Međutim, to ni u kom slučaju nije označilo kraj ovim incidentima, već su zapaljeni automobili policijskih službenika i članova njihovih porodica iz Tutina, Novog Sada, Niša, a poslednji iz Kragujevca. U ovakvim incidentima su, ne retko, oštećeni i automobili koji su se nalazili u blizini zapaljenih.

Osumnjičeni za najnovije paljenje automobila u Novom Sadu priveden je ubrzo nakon sastanka rukovodilaca policijskih uprava sa direktorom policije, dok se na rasvetljavanju ostalih intenzivno radi. Ono što ostaje kao važno pitanje jeste da li ovi incidenti postaju način obračuna kriminalaca sa policijskim službenicima i kako tome stati na put, jer je ugrožena bezbednost svih naših građana ? Oni koji imaju tu mogućnost, izbegavaju je, a jedino su neizbežni sporazumi sa kriminalcima. Podsećanja radi, jedan od osumnjičenih za prošlogodišnja paljenja u Nišu sklopio je u januaru dogovor sa tužilaštvom i kažnjen je sa 6 meseci. Poučen iskustvom da neće biti dovoljno kažnjen šta god da učini postao je jedan od učesnika junske pucnjave ispred noćnog kluba u Nišu kada je ranjeno više osoba.

Svaki ovakav akt je napad na MUP i na državu, a iz primera Niša vidimo da je takoreći nagrađen. Policijski službenici ažurno i savesno obave svoj posao i osumnjičene privedu pravdi, ali pravosuđe smatra da ovakva krivična dela treba kazniti minimalno, obzirom da je za pomenuto delo zaprećena kazna od 6 meseci do 5 godina.„ Miloš Jelenković, predsednik Nezavisnog policijskog sindikata Srbije.

Press NPSS