Beograd, 22.08.2018. Koliko zaista vredi ljudski život, a koliko on vredi kada to određuju pravosudni organi u Srbiji ? Najnovija sramna presuda to jasno pokazuje – dva izgubljena života jednaka su godini dana u kućnom pritvoru.

Zbog izazivanja saobraćajne nesreće u kojoj su 2012. godine poginuli policijski službenik Boris Gordić i njegova devojka, nakon šest godina suđenja A.B. je prvostepeno osuđen na godinu dana kućnog zatvora. Pored toga izrečena mu je trogodišnja mera zabrane upravljanja motornim vozilom. Paradoks izrečene mere je da je isti prethodnih šest godina bez ikakvih zakonskih smetnji upravljao motornim vozilom, ali daleko strašnije u ovoj situaciji je izrečena kazna za dva izgubljena ljudska života.

Nezavisni policijski sindikat Srbije kroz primere loše kaznene politike napada na policijske službenike već duže vreme pokušava da skrene pažnju javnosti i nadležnima na neophodnost reakcije. Međutim kod ovako očiglednih primera blagih sudskih odluka kada su izgubljeni ljudski životi smatramo da celokupna javnost treba da apeluje na pravosuđe da svojim odlukama ne podstiče kriminalitet i utiče na bezbednost svih nas.

Brojni su primeri kako loše pravosudne odluke utiču na celokupnu bezbednost i kako se zahvaljujući istima olako gube životi. Ne treba zaboraviti da je u februaru prošle godine policijski službenik Nenad Stojanović, nagrađivani policajac kao i Gordić, izgubio život u poteri za prestupnikom koji je iza sebe imao 601 krivičnu prijavu.

Naš sindikat je upućivao inicijativu za izmenu Krivičnog zakona u smislu pooštravanja kaznene politike za napade na policijske službenike i istrajaćemo u tom cilju. Naročito kada imamo ovakve primere loše pravosudne prakse gde se izgubljeni ljudski životi vrednuju minimalno.“ Miloš Jelenković, predsednik Nezavisnog policijskog sindikata Srbije.

Press NPSS