Dva osnovna cilja vatrogasaca su zaštita života i imovine građana. Ipak, taj zadatak nije nimalo lak. Upravo to ovu profesiju svrstava u jednu od najrizičnijih, kako u svetu tako i kod nas, čemu u prilog govori veliki broj poginulih vatrogasaca u akcijama gašenja požara i spasavanja ugroženih lica i imovine.

Međutim, postoje situacije kada, na žalost, dođe do tragedije. Tada se potpuno zaboravi na sve sačuvane živote, na težinu posla koji oni obavljaju i tada su svi pozvani da sude. Naravno, uvek je najlakše sedeti iza tastature i kritikovati. Ipak, pre nego što se iznesu osude treba se podsetiti da su isti ti vatrogasci u protekloj godini u mnogobrojnim akcijama sačuvali 550 ljudskih života, a tu je i velika vrednost spasene imovine. Oni se sa opremom težine 35-44 kg nasilno probijaju do ugroženih lica, a brojne opasnosti im ugrožavaju život. Setimo se samo slike vatrogasca zaleđenog lica koji je protekle zime sa kolegama spasio na desetine građana zavejanih na auto-putu. Da li sve to treba zaboraviti da bi se ubirali nekakvi lični ili politički poeni ?

Priče o vatrogascima budu najaktuelnije tokom leta, kada je povećana opasnost od požara. Ipak, to su ljudi na koje računamo u svakoj kritičnoj situaciji – bilo da su prirodne nepogode (poput poplava, zemljotresa, požara) hemijske katastrofe ili saobraćajne nezgode. Bez obzira što ih svuda u svetu gledaju kao heroje događaju se i tragedije poput one u Novom Pazaru. Ne treba zanemariti nijedan izgubljeni ljudski život, ali je užasnije od svake tragedije koristiti istu za lične obračune sa nepodobnima ili nekakvu političku borbu.

milos veliki„Svaki ljudski život je podjednako važan. Ali zaista je sramno na koji način se cela jedna profesija stavlja na stub srama i jedna tragedija koristi kako bi se postigli neki viši lični i politički ciljevi.“ Miloš Jelenković, predsednik Nezavisnog policijskog sindikata Srbije.

Press NPSS