Despotovac, 24.10.2018. Današnje teško ranjavanje policijskih službenika u Despotovcu pokazuje da je krajnje vreme da se pooštri kaznena politika za napad na policijske službenike, jer i naizgled bezazlena policijska intervencija nije ni najmanje bezopasna. Nezavisni policijski sindikat Srbije traži od pravosudnih organa da se počinilac kazni najvišom kaznom koja je predviđena za pokušaj ubistva. Jedino će se na taj način poslati poruka da policijski službenik nije slobodna meta.

U selu Ravna Reka kod Despotovca danas su ranjena dvojica policijskih službenika koji su zbog krađe traktora pokušali da izvrše pretres kuće. Osumnjičeni je tom prilikom iz sačmare ispalio više metaka u pravcu policijskih službenika. U ovoj pucnjavi jedan policijski službenik pogođen je u glavu , a drugi u ruke. Ubrzo je hitna pomoć povređene policajce prevezla do najbližeg medicinskog centra u Ćupriji, a napadač se nalazi u bekstvu.

Ovo je samo novi u nizu slučajeva napada na policijske službenike. Loša kaznena politika preti da nam ozbiljno naruši celokupnu bezbednost, jer je u najvećem broju slučajeva napadač već imao susreta sa pravosudnim organima koji se završio na najbolji mogući način po njega. Samo je pitanje dana kada će se njihova nemarnost prema napadima na policijske službenike završiti tragično. Ovim putem pozivamo sve nadležne institucije u našoj zemlji da reaguju, jer onaj ko je ne preza da napadne naoružanog predstavnika države neće to činiti ni prema bilo kome drugom.

Sa svakim novim slučajem jasno je zašto je policijska profesija okarakterisana kao najrizičnija u celom svetu, ali i postaje jasno da nam pravosudni organi nanose nemerljivu štetu svojim blagonaklonim odnosom prema napadačima na policijske službenike. Jednostavno je – ukoliko ne postoji oštra kazna koja se dosledno primenjuje možemo samo očekivati porast ovih krivičnih dela, smanjenje nikako.” Miloš Jelenković, predsednik Nezavisnog policijskog sindikata Srbije.

Press NPSS