Mladenovac, 19.11.2018. Ne prođe mnogo a da nam neki novi slučaj ne potkrepi razloge za izmenu Krivičnog zakona i pooštravanje kaznene politike za napad na policijske službenike. Prema pisanju Blica slučaj iz Mladenovca je više nego očigledan primer kako simpatije pravosuđa prema krivičnim delima odražavaju na porast istih.

Prilikom obavljanja redovnih policijskih delatnosti u nocnoj smeni policijski službenici PS Mladenovac u jednom od lokalnih kafića legitimisali su trojicu muškaraca i to M. Z. (47), M. S. (37) i N. D. (27). Nakon utvrđivanja identiteta policijski službenici su napustili lokal. Međutim, sam čin redovnog policijkog posla je izazvao revolt kod mladića pa su odlučili da se osvete. Ubrzo se M.Z. pojavio ispred policijske stanice sa ručnom bombom koju je stavio ispred policijskog službenika koji je u tom trenutku obezbeđivao zgradu uz reči „Sad ćemo mi vas da postrojavamo malo!”. Brzom reakcijom policijskih službenika M.Z. je savladan i uhapšen.

Srećom u ovom događaju niko nije povređen. Međutim postavlja se sasvim opravdano pitanje odakle hrabrost nekome da „postrojava“ naoružane predstavnike države ? Ili još bolje gde je uzrok ovakvog sve učestalijeg ponašanja ?

Kao što smo mnogo puta naveli loša kaznena politika je ono što direktno dovodi do ovakvih situacija. To je u Skupštini nedavno potvrdio i Ministar unutrašnjih poslova iznevši da MUP radi na inicijativi za izmenu Krivičnog zakona.

„Blagonaklonost prema počiniocima krivičnih dela od strane pravosuđa mora prestati kako se ne bi ugrožavao stepen bezbednosti naših građana i njihove imovine.Učestali napadi na policijske službenike su rezultat loših pravosudnih odluka. Iz tog razloga je NPSS i podneo inicijativu za izmenu Krivičnog zakona kako bi se takvi napadi tretirali na pravi način i izuzetno je važno da je MUP to prepoznao i da se radi u cilju rešavanja.“ Miloš Jelenković, predsednik NPSS-a.

Press NPSS