Beograd, 20.112018. Diplomatska borba koja traje već neko vreme sa ciljem da se albanskim ekstremistima sa Kosova i Metohije da legitimitet time što će biti primljeni u Međunarodnu policijsku organizaciju (INTERPOL) upravo je završena pozitivno po Srbiju i sve pripadnike vojske i policije koji su se borili i dali svoje živote na Kosovu i Metohiji. Takozvana država Kosovo ni nakon drugog kruga glasanja nije primljena u Interpol.

Jedna važna diplomatska bitka je dobijena jer bi prijem takozvane države Kosovo u ovu međunarodnu organizaciju značio raspisivanje međunarodnih poternica za velikim brojem učesnika protivterorističkih dejstava u poslednjem sukobu na području južne srpske pokrajine. Time bi oko 5000 bivših i aktivnih policijskih službenika bilo etiketirano kao ratni zločinci i kretanje bi im bilo ograničeno na teritoriju Srbije. Odnosno, u slučaju prelaska državne granice mnogobrojni pripadnici srpske vojske i policije doživeli bi da budu hapšeni i procesuirani od strane ekstremista protiv kojih su se borili kako bi zaštitili srpski narod.

Interpol se od svog osnovanja 1923. godine bavi međunarodnom policijskom saradnjom, odnosno oblastima terorizma, organizovanog Milos 2kriminala, proizvodnje i prodaje droga, krijumčarenje oružja, trgovina belim robljem… Sve su ovo kriminalne aktivnosti po kojima su Albanci sa KiM poznati u celom svetu, a za srpski narod najpoznatiji su zločini koji su počinili albanski ekstremisti tokom sukoba na KiM. Predstavnici MUP-a Srbije, u danima iza nas, podsetili su svetske zvaničnike da je Kosovo neophodno u Interpolu samo u svojstvu procesuiranja brojnih zločina i kriminalnih aktivnosti albanskih ekstremista. Danas su ovi zločini izgubili mogućnost da dobiju legitimitet.

Prijem Kosova u Interpol značio bi novi pucanj na sve policajce i vojnike, koji su svoje živote dali u odbrani srpske zemlje i ovo je važna diplomatska pobeda. Očekujemo da će MUP u što skorijem roku izdejstvovati još jedan vid zaštite policijskih službenika na kojoj je NPSS insistirao u više navrata – izmenu Krivičnog zakona kako bi napadi na policijske službenike bili oštrije sankcionisani.“ Miloš Jelenković, predsednik NPSS-a.

Press NPSS