Beograd, 22.11.2018. Skupština Srbije usvojila je početkom novembra izmene i dopune zakona o policiji. Ovim putem obaveštavamo sve članove i kolege da su izmene i dopune zakona o policiji od juče i zvanično na snazi.

Nove izmene i dopune zakona o policiji precizno su odredile platne grupe i platne razrede. Novi sistem plata uveden je kako bi se ukinule dosadašnje nepravilnosti u plaćanju, odnosno kako bi za obavljanje istih poslova u različitim delovima ministarstva svi bili isto plaćeni, stepen uvećanja plata će biti veći za one čija je plata vrednovana kao visa, a primaju nižu platu. Tako će radna mesta policijskih službenika biti razvrstavana u 13 platnih grupa koje će dodatno biti razvrstane u platne razrede.

Takođe je izmenama uvedeno i pravo policijskih službenika na naknadu troškova i za rad pod otežanim terenskim uslovima i specifičnim bezbednosnim policijskim poslovima. To se odnosi na znatno fizičko i psihičko opterećenje policijskih službenika, ukoliko ovi poslovi ne potpadaju pod redovnu nadležnost njihove organizacione jedinice. Međutim za vreme provedeno na terenu u obavljanju ovih poslova oni neće ostvarivati naknadu troškova za smeštaj, ishranu, dolazak i odlazak sa posla.

Press NPSS