Prijepolje, 29.11.2018. Policijski službenici vršenjem svoje Zakonom poverene dužnosti brinu o bezbednosti naših građana i njihove imovine, neretko ozbiljno dovodeći svoje živote u pitanje. Međutim, sve češći napadi na policijske službenike i otvorene pretnje njima i njihovim porodicama zahtevaju ozbiljan odgovor nadležnih.

Prema pisanju dnevnog lista „Blic“ policijski službenici iz Prijepolja uhapsili su S.P. (35) zbog pretnji smrću sugrađanima putem društvenih mreža. Između ostalog S.P. je uputio pretnje jednom policijskom službeniku da će ga sa kolegom dići u vazduh, dok je njegovoj supruzi pretio da će je zapaliti.

U vremenu kada su društvene mreže deo svakodnevnog života ni u kom slučaju ne treba zanemariti pretnje samo zato što su tu iznešene. Podsetimo, prošle godine bombaš iz Kraljeva je prvobitno na svom fejsbuk profilu otvoreno pretio policijskim službenicima u Kraljevu, da bi kasnije više ljudi (među njima i dece) držao kao taoce preteći aktiviranjem bombe.

Kako to procedura nalaže, svaki počinilac krivičnog dela prevashodno je procesuiran od strane MUP-a i predat pravosudnim organima uz adekvatnu krivičnu prijavu. Kao što je to postalo nepisano pravilo u pravosuđu obično dobije povlašćen tretman i vrlo brzo se nađe na slobodi. Nezavisni policijski sindikat Srbije će u narednom periodu uputiti nadležnima inicijativu za pooštravanje kaznene politike kako bi se svaki napad na policijske službenike najoštrije zakonski tretirao.

„Svaka pretnja upućena policijskom službeniku, pokazala je praksa, mora se ozbiljno shvatati i u skladu sa tim postupati jer je ona indirektno i pretnja bezbednosti i svim našim građanima. Krivična dela napada na policijske službenike, kao predstavnike zakona, zahtevaju najoštrije kazne i NPSS će nastaviti da se zalaže za pooštravanje kaznene politike.“ Miloš Jelenković, predsednik Nezavisnog policijskog sindikata Srbije.

Press NPSS