Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović poručio je danas da su napadi na policijske službenike, koji obavljaju jedan od najtežih poslova u Srbiji i brinu o bezbednosti građana – nedopustivi. Srefanović je takođe naglasio da je zato neophodno da se oštrijom kaznenom politikom ovaj problem konačno reši.

“Niko nema pravo da fizički i verbalno napada policajce koji se staraju da nam deca u školskim dvorištima budu bezbedna, zaštićena od narkodilera i svih drugih opasnosti koje prete. Ministarstvo unutrašnjih poslova zaštitiće svoje zaposlene i neće dozvoliti da, oni koji su digli ruku na policajca i sprečili ga da obavi svoju dužnost, prođu nekažnjeno”, naveo je Stefanović u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Epilog napada na policijske službenike, kaže Stefanović, u najvećem broju slučajeva je uslovna osuda.

“Ovakvom blagom kaznenom politikom šalje se loša poruka i veliki broj onih koji su jednom počinili ovo krivično delo ne prezaju da to ponove. Policija se efikasno i snažno bori protiv svih vidova kriminala i pripadnici MUP-a, često rizikujući svoje živote, pružaju svoj maksimum kako bi zaštitili građane”, naveo je Stefanović, a povodom nedavnog napada na školskog policajca u Vinči.

Ministar kaže da će zato sa ministarkom pravde Nelom Kuburović razgovarati o modalitetima pooštravanja kaznene politike za krivična dela napada na službeno lice.

Uvek ćemo brzo i efikasno reagovati i zaštititi pripadnike policije i tražiti od tužilaštva maksimalne kazne. Srbija je zemlja koja se stara o policijskim službenicima i neće dozvoliti da oni budu glineni golubovi i meta napada”, zaključio je Stefanović.

Nezavisni policijski sindikat Srbije izražava nadu da će se sa reči preći na dela, budući da je NPSS još 2011. godine predložio pomenuto pooštravanje kazni za napade na policajce.