Izjava ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, u kojoj je najavio da će sa ministarkom pravde Nelom Kuburović razgovarati o pooštravanju kaznene politike za krivična dela napada na službeno lice, izgleda nije impresionirala niti zabrinula kriminalce koji su, svega nekoliko dana kasnije, čak dva puta napali policajce i potegli oružje na njih.

Prvo je B.B (27) “kalašnjikovim” pretio policajcu Stefanu Š. (28) u Beogradu, a zatim su D.A (43) i M.T (32) iz Pančeva uperili pištolje u policajce, koji su zaustavili njihovo vozilo zbog sumnje da su prethodno opljačkali menjačnicu u Banatskom Karlovcu.

Tragedija je izbegnuta samo zahvaljujući pravovremenoj reakciji kolege, koji je napadaču uspeo da izbije pištolj iz ruke i savlada ga, a pretresom vozila napadača pronađena su dva pištolja, jedna bomba, pancir, dve radio stanice, bezbol palica, municija različitog kalibra i novac koji su opljačkali iz menjačnice.

Pomenuti slučajevi dokazuju da, kako je NPSS već više puta ocenio, loša kaznena politika direktno dovodi do ovakvih situacija, kao i da blagonaklonost pravosuđa prema napadačima na policajce mora da nestane iz sudske prakse.