Spasavanje ljudskih života po mnogima je nešto najplemenitije što čovek može da učini. Takvi poduhvati u profesionalnom smislu znače veliki izazov, jer nije svako sposoban da se žrtvuje u datom momentu, pomeraju granice dobročinstva i plemenitost stavljaju na pijedestal među uzorima u društvu. O tome svedoči i podvig policajaca iz Pogranične policije i policijskih ispostava Klisa i Stari grad, koji su spasli četrdesettrogodišnju Novosađanku sigurne smrti u ledenom Dunavu.

Žena je skočila u reku, a kada su je videli okupljeni građani, pozvali su policiju. Andrea Silić i Aleksandar Petrović iz Policijske ispostava Klisa stigli su na mesto događaja za tili čas, a kada su već bili spremni da skoče u reku, jaka vodena struja odvukla je nesrećnu ženu između dva broda.

Telo koje je plutalo video je i Jan Vrška iz Pogranične policije, ali pošto su čamci njegove jedinice bili u zimovniku, otrčao je do obližnjeg “Borodokomerca” da uzme njihov čamac.

“Stigavši do nje, video sam da joj je lice u vodi. Nije bilo nimalo jednostavno niti lako da joj se priđe, ali sam uspeo da je uhvatim rukama i okrenem je na leđa. Posle desetak minuta provedenih u ledenoj vodi, već je bila sva plava. Srećom, uspeli smo da joj otvorimo ukočena usta, posle čega je počela pomalo da diše”, rekao je Vrška.

Kada je čamac stigao do obale, tu su već bili policajci iz interventne jedinice i saobraćajci, koji su, našavši se u blizini, došli da pomognu kolegama. Žena je bila u besvesnom stanju, a kada su je izneli na sigurno, neprestano su je masirali dok nije stigla Služba hitne pomoći i odvezla je u bolnicu.

Janu Vrški to nije bio prvi put da spasi nečiji život, jer je tokom 14-godišnjeg staža na Dunavu već spasao četvoro ljudi.

Svedoci smo, na žalost, da takvi događaji, vredni svake hvale, neretko ostaju u senci negativnih medijskih sadržaja kada je reč o pripadnicima MUP-a Srbije. Nezavisni policijski sindikat Srbije s toga izražava nadu da će, poput Nišavskog okruga koji je odao priznanje policajcu Milošu Miloševiću (na slici), dobitniku prestižne nagrade “Najplemenitiji podvig godine”, i druge sredine, a i mediji, izdvojiti kao zaslužne građane naše kolege koje spasavaju živote sugrađana, i nagraditi ih zbog njihovih plemenitih i hrabrih dela.