Nezavisni policijski sindikat Srbije čestita svojim članovima, kao i svim građanima, Dan državnosti Republike Srbije.

Srbija obeležava Dan državnosti 15. februara, na Sretenje, kao podsećanje na Sretenje 1804. godine, kada je podignuta revolucija i počelo oslobađanje od Turske, i isti datum 1835. godine, kada je donet prvi moderni ustav Srbije. Na Sretenje 1804. godine, na zboru viđenijih Srba koji se dogodio u Marićevića jaruzi u Orašcu, doneta je odluka o podizanju ustanka protiv Turaka i za vožda je izabran Đorđe Petrović Karađorđe.

Odluci o podizanju ustanka prethodila je seča knezova, odnosno uglednih narodnih prvaka, koje su dahije pobile zbog toga što su navodno kovali zaveru. Prvi srpski ustanak najpre je zahvatio krajeve zapadno od Kolubare, Šumadiju i Pomoravlje.

Čitav Beogradski pašaluk oslobođen je 1807. godine, ali je sudbinu ustanka odredio ishod Rusko-turskog rata, pošto su Rusija i Turska potpisale mir u Bukureštu 1812. godine, a prepuštanje Srbije na milost i nemilost Turcima bilo je plod činjenice da je počinjao Napoleonov pohod na Rusiju. Suočena sa mogućom francuskom invazijom, cilj Rusije bio je da se potpiše definitivni mirovni sporazum i povuče svoju vojsku u Rusiju, čime je radila protiv interesa srpskih ustanika.

Karađorđe je tokom Prvog srpskog ustanka (1804-1813), u sklopu obnove srpske državnosti, pored vlade (Praviteljstvujušči sovjet) ustrojio i niz važnih institucija, poput Velike škole, začetka današnjeg Univerziteta u Beogradu.

Takođe, na Sretenje 1835. godine u Kragujevcu je donet prvi Ustav Kneževine Srbije, poznat kao Sretenjski. Ustavne odredbe koje je sadržao oblikovane su po uzoru na ustave Francuske i Belgije. Tekst ustava, neobično liberalan za tadašnje prilike, izradio je Dimitrije Davidović, znameniti novinar i srpski nacionalni radnik.