Nezavisni policijski sindikat Srbije već duže vreme upozorava na činjenicu po kojoj je napad na policajca isto što i napad na državu, kao i da će loša kaznena politika dovesti do toga da se napadi prošire i na tužioce i sudije.

Ispostavilo se da je NPSS bio u pravu, pošto smo svedoci da je M. P. (33) iz Smederevske Palanke pretukao zamenika višeg javnog tužioca u Smederevu Aleksandra Kuzmanovića i pretio mu smrću. Podsećanja radi, predsednik NPSS Miloš Jelenković najavio je takav razvoj događaja u poslednjem intervjuu.

„Situacija u pravosuđu gorući je problem što se tiče pripadnika policije. Odnos pravosuđa prema nama, a tu se misli i na javno tužilaštvo i na sudstvo, zaista je očajan. Meni stvarno nije jasno kako možemo svi zajedno da predstavljamo državu Srbiju, a da nemamo zajedničku saradnju, delovanje i dogovor kako ćemo se postavljati prema onima kojij ugrožavaju bezbednost građana i bezbednost njihove imovine? I kad ćemo jednom da zauzmemo zajednički stav, što se tiče policije, tužilaštva i sudstva, da pregovora o bezbednosti naših ljudi – nema. Jer bezbednost policajca predstavlja i bezbednost države, i sa tim nema kocke. Ne možemo da imamo situaciju da dođe do napada na policajca, pa da napadač sutra uplati novac u humanitarne svrhe i da bude slobodan. Onog momenta kad si napao policajca, sledeće je da si napao tužioca ili sudiju. Kad dođemo do toga da je policajac nezaštićen, kao što je sada nezaštićen, i da se olako puštaju izvršioci takvih krivičnih dela na ulicu, cela država klizi ka periodu u kome može da ima velikih problema“, istakao je Jelenković.

Povodom napada na Kuzmanovića, Udruženje sudija i tužilaca Srbije učinilo je istu stvar koju NPSS pominje godinama unazad – pozvalo je Državno veće tužilaca da hitno razmotri problem kontinuiranog ugrožavanja sigurnosti kolega, napominjući da bi svaka dalja pasivnost doprinela atmosferi u kojoj su napadi na tužioce gotovo izvesni.

Naš sindikat iz tog razloga ponovo ukazuje na elementarnu potrebu da se pooštri kaznena politika u odnosu na one koji su napali pripadnike Ministartsva unutrašnih poslova Srbije, a napad na pomoćnika javnog tužioca samo je argument više za pooštravanje tih kazni, kao i svojevrsni dokaz da smo se zalagali za ispravnu stvar.