Članovi Nezavisnog policijskog sindikata Srbije demonstrirali su nebrojeno puta, na razne načine, spremnost da odgovore najvećim izazovima svoje profesije, poput učešća u ratnim operacijama na Kosovu i Metohiji 1999. godine.

S obzirom da se ove godine obeležava dve decenije od tih događaja, naši članovi Vladan Đokić i Dragan Brajić iz Policijske stanice Borča su se prisećali ratnih dana i pitali se gde su sve one kolege koje su tada provodili vreme zajedno sa njima, deleći manje dobro, a uglavnom zlo, tokom rata. I tako su došli na ideju da organizuju okupljanje 22. odreda PJP.

Uspeli su da kontaktiraju dosta kolega, od kojih su neki u penziji, i da ih pozovu da se ponovo svi okupe, ali ovoga puta u miru. I da se svi zajedno prisete kako je to nekada bilo. Takođe su došli na ideju da naprave foto album od slika nastalih u vreme borbenih dejstava i slika sa okupljanja, pod nazivom – Nekad i sad.

Rečeno je i učinjeno, pa su se nekadašnji ratnici sinoć okupili u prostorijama Policijske stanice Borča, gde su im se pridružile i kolege iz drugih policijskih stanica.

Budući da 2019. godine obeležavamo 20 godina od učešća 22. i 72. odreda PJP u ratnim dejstvima na Kosovu i Metohiji, slična okupljanja, na kojima će se evocirati uspomene na pale i ranjene kolege i na kojima će se sresti ratni drugovi koji se nisu dugo videli (a neki su već i u penziji), biće organizovana i u ostalim policijskim stanicama.

Takođe, ove godine će se istim povodom okupiti i kolege iz Interventne jedinice, koja nije dala svoj maksimum samo u ratnim zbivanjima već i tokom rešavanja najkomplikovanijih situacija na teritoriji Beograda. O kakvom zajedništvu i povezanosti je reč, svedoči i podatak da se u samo jednom danu 300 bivših i sadašnjih pripadnika Inervetne jedinice prijavilo za pomenuto okupljanje.

NPSS pozdravlja ovakve ideje pojedinica i energiju kojom su one sprovedene u delo.