Nezavisni policijski sindikat Srbije čestita Dan policije svojim članovima, kao i svim pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije koji svakodnevno obavljaju najodgovornije dužnosti, neretko rizikujući vlastite živote.

Dan Ministarstva unutrašnjih poslova i Dan policije obeležava se u znak sećanja na 1862. godinu, kada je srpska Žandarmerija odigrala presudnu ulogu u sukobima kod beogradske Čukur česme, kao i tokom turskog bombardovanja Beograda narednog dana.

Povodom Dana Ministarstva unutrašnjih poslova i Dana policije, potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović položio je danas u Beogradu venac na spomen-obeležje u znak sećanja na pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova koji su izgubili živote na dužnosti, a državni sekretar MUP-a Milosav Miličković položio je venac na spomen–ploču prvom ministru policije vojvodi Jakovu Nenadoviću, dok su komandanti Specijalne antiterorističke jedince i Žandarmerije Spasoje Vulević i Dejan Luković položili vence na spomen-obeležje na Čukur česmi.

U toku dana održan je svečani defile čete konjanika policijske brigade i policijskih orkestara Srbije i Slovačke Knez Mihailovom ulicom. Pripadnici MUP-a su na Kalemegdanu prikazali veštine, opreme i vozila koja koriste u radu. Građani su imali prilike i da se upoznaju sa preventivnim projektima koje sprovodi Ministarstvo i sa metodama rada različitih organizacionih jedinica policije, poput kriminalističke, helikopterske jedinice, graničara…

Manifestaciji na Kalemegdanu najviše su se obradovala deca koja su se igrala sa dresiranim psima, učili karate, upoznali se sa raznim sistemima odbrane, itd. Defileu i taktičko-pokaznim vežbama na Kalemegdanu prisustvovao je veliki broj građana.

Centralni događaj biće upriličen večeras Svečanom akademijom u Sava centru, kojoj će prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Policijski službenici, međutim, i tokom prazničnog vikenda spasavaju ljudske živote, što je pokazala akcija beogradske policije na Pančevačkom mostu, kada je muškarac pretio da će izvršiti samoubistvo skokom u reku.

Srećom, kolege su uspela da ga uhvate i prebace ga preko ograde, a na licu mesta su bili i vatrogasci, koji su preventivno postavili vazdušni jastuk ispod konstrukcije mosta.

NPSS uvek s ponosom ističe ovakve situacije, s nadom da će status policije biti bolji kada sledeće godine u ovo vreme budemo proslavljali današnji praznik.