Nema plemenitijeg čina od spasavanja ljudskog života, a dvojica naših kolega i članova Nezavisnog policijskog sindikata Srbije, Dragoslav Lazić i Dejan Andrijašević, učinili su herojski podvig koji će se dugo prepričavati: rizikujući vlastite živote, spasavali su žrtve sudara u tunelu Straževica u trenutku kada je svima pretila eksplozija.

Lazić (na slici dole), koji je i pre tri godine spasao čoveka kada je, van dužnosti, prvi pritrčao povređenima u sudaru na Kovinskom mostu, i Andrijašević, uspeli su da aparatima spreče požar iz uništenih vozila, koji bi ugrozio sve koji su se nalazili u tunelu, kao i da unesrećenima pruže prvu pomoć do dolaska Hitne pomoći i vatrogasaca.

O njihovoj smeloj akciji i nadljudskim naporima svedočili su očevici, koji su pozvali beogradske medije kako bi pohvalili naše kolege i zahvalili im zbog izbegnute tragedije.

Tekst iz Kurira prenosimo u celosti.

“Stravičan sudar! U tunelu smo, ima više povređenih, a svi strahujemo da se olupine vozila ne zapale, kao i da neko drugi ne naleti na nas. Nažalost, vozaču “kedija” nije bilo pomoći, ali su vozaču kamiona i njegovim saputnicima pomogli policajci. Njihova posvećenost ostavila me je bez teksta…”

Ovim rečima Kuriru se obratio jedan od čitalaca, ubrzo nakon sudara koji se desio 29. juna u tunelu Straževica, kad su se direktno sudarili “kedi” i kamion.

“Nađite te ljude. Retko ko bi s takvom pažnjom pomogao nekome”, zamolio je čitalac.

Ekipa Kurira pronašla je policajce spasioce Dragoslava Lazića (33) i Dejana Andrijaševića (33), čija je požrtvovanost ganula očevice ove stravične nesreće.

“Svega nekoliko minuta ranije prošli smo tunelom, i to u istom pravcu u kom je išao i kamion. Pomisao da je to isto moglo i nama da se desi dala mi je snagu da pomognem tim ljudima. Uleteli smo u tunel i prvo sam prišao vozaču “kedija”. Nažalost, bio je mrtav, obliven krvlju, slomljenih nogu”, priseća se Lazić.

Potom je, kako kaže, čuo jauke iz kamiona.

“Vozač je jaukao od bolova, a kad sam mu prišao bliže, video sam da ima ranu na kuku, možda prelom. Šestoro radnika iz kamiona bilo je lakše povređeno. Pokušao sam da izvučem vozača, ali su mu noge bile zaglavljene kod papučica. U istom trenutku vozila su počela da se dime. Pomislio sam – ako plane požar, svi smo gotovi, a bilo je prilično ljudi u tunelu. Gasili smo aparatima požar, a pajserom smo pokušavali da oslobodimo vozača”.

Njegov kolega Andrijašević dodaje da je najveći problem bio to što su se nalazili u tunelu, jer telefon nije imao signal.

“Nekoliko puta sam izlazio napolje da objasnim Hitnoj i vatrogascima s koje strane da priđu, jer je sve bilo blokirano. Kad su došli, sve je bilo lakše, lekari su najteže povređenom vozaču dali infuziju. Kad su ga vatrogasci izvukli, držao sam flašicu i zajedno s kolegom Lazićem smo ga smestili u sanitet. Nadam se da se oporavlja od povrede”, kaže Andrijašević.

NPSS s ponosom ističe ovaj podvig i čestita hrabrim kolegama na humanosti i ispoljenom profesionalizmu.