Nezavisni policijski sindikat Srbije već duže vreme ukazuje na činjenicu po kojoj pravosuđe pokazuje priličnu inertnost u odnosu na počinioce krivičnih dela, a nekad i neobjašnjivu blagonaklonost čak i kad je reč o takozvanim povratnicima koji su već osuđivani, a taj scenario ponovio se nedavno u Blacu.

Naše kolege iz Saobraćajne policije su, naime, tokom obavljanja redovnih delatnosti zaustavile vozilo kojim je upravljao V.I. iz Blaca, prilikom čega je utvrđeno da je vozač u alkoholisanom stanju. I kada su saobraćajci, shodno pravilima, krenuli da pijanog vozača isključe iz saobraćaja, on ih je ničim izazvan napao i vređao.

Kolege su ga zatim privele u Policijsku stanicu, a onda je V.I. nastavio da ih napada, da ih vređa i da preti i njima i članovima njihovih porodica, zbog čega je, shodno zakonu, usledio predlog za određivanje pritvora u trajanju od 30 dana zbog izvršenog krivičnog dela Ugrožavanje sigurnosti, upućen Osnovnom sudu u Kuršumliji.

Međutim, sud je odbio taj predlog kao neosnovan, a da situacija bude još gora, reč je o osobi koja je već osuđivana upravo zbog nasilničkog ponašanja… A od toga je još čudnije obrazloženje iz suda, po kome je predlog policije odbijen zbog toga što se nasilnik izvinio?!

NPSS podvlači da ovakvi slučajevi bukvalno opisuju pomenutu blagonaklonost koju pravosuđe gaji prema počiniocima krivičnih dela, što mora da prestane kako se ne bi ugrožavao stepen bezbednosti naših građana i njihove imovine.

Učestali napadi na policijske službenike upravo su rezultat ovakvih loših pravosudnih odluka, nemuštih poteza i paradoksalnih obrazloženja poput ovog kuršumlijskog, što zbirno maltene podstiče pojedince da napadaju, vređaju i omalovažavaju policajce jer znaju da zbog toga neće trpeti primerene konsenkvence.

Na taj način, dakle prihvatajući napade na pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova sa nesvakidašnje visokom dozom tolerancije, ovdašnje pravosuđe u stvari ne samo da dezavuiše policijsku službu, već čini i medveđu uslugu društvu. Jer, napad na policajca jednak je napadu na državu.