Članovi Glavnog odbora Nezavisnog policijskog sindikata Srbije, na čelu sa predsednikom Sindikata  Milošem Jelenkovićem, svakodnevno po terenu i područnim policijskim upravama u Srbiji razgovaraju sa članstvom i zaposlenima u Ministarstvu unutrašnjih poslova o njihovim problemima i teškoćama na koje u poslu nailaze. Kako on sam vidi rad Sindikata i poslodavca, saradnju sa reprezentativnim i nereprezentativnim sindikatima, koji su problemi policajaca, kako ih rešavati i u kom smeru će se kretati dalji rad NPSS-a, možete da pročitate u intervjuu koji je dao Info službi ovog sindikata.

Svedoci smo da je u predhodnom periodu došlo do izvesnih promena u fukcionisanju Nezavisnog policijskog sindikata Srbije, pa nam recite više o tim dešavanjima.

“I sam stutut NPSS-a navodi da je sindikat interesna organizacija zaposlenih u policiji, a ne pojedinaca, te smo se isključivo time vodili u reorganizaciji  – što u prevodu znači da svi članovi moraju svoje interese da ostvaruju preko ovog sindikata, a ne pojedinci.  Kao što svi znamo prava iz radno-pravnih odnosa članovi ostvaruju preko sindikata, na nama je to i da im omogućimo, a kako – to je već moja obaveza. Ovaj sindikat ima vizije i projekte I to je na meni I Glavnom odboru da ostvarimo. Kao što smo i sami nekada usaglasili „NPSS je jedinstveni  sindikalni pokret u policiji“ – on to jeste i biće,  definitivno jesmo i bićemo drugačiji od drugih. Prvi i osnovni zadatak NPSS-a je vraćanje poverenja članstva i zaposlenih u naš sindikat, članovi moraju sa ponosom isticati da pripadaju našem sindikatu. Sa tim u vezi, kako se reforma I reorganizacija dešava na svim nivoima I u svim organizacijama, tako je odlučeno da, prvenstveno Glavni odbor, pa onda I niži nivoi funkcionisanja Sindikata, dožive suštinske promene. Kancelarija sindikata je pojačana novim administrativnim osobljem, dok je vrh Sindikata dobio i nove ljude sa novom i pozitivnom energijom i idejama, a ono što do sada nije funkcionisalo je zamenjeno I ispravljeno, a boljitak u organizaciji već je vidljiv I prepoznatljiv.”

Kojim putem će se dalje kretati aktivnosti NPSS?

“Kao što rekoh, prvi i osnovni zadatak NPSS-a je vraćanje I jačanje poverenja članstva i zaposlenih u naš sindikat kroz razne vizije I projekte. Primarni deo rada sindikata u odnosu sa poslodavcem je poboljšanje uslova I kvaliteta rada, a sekundarni deo rada su razne privilegije za članove od kupovina, odmora, rekreacija…Sindikat će u budućnosti nastaviti da pruža profesionalnu pravnu zaštitu. Želim da pomenem da imamo angažovane advokate koji isključivo rade za sindikat i pokrivaju celu Srbiju i zastupaju članove u disciplinskim, parničnim pa i krivičnim postupcima.  U vezi odmora i rekreacije za članove, u toku su pripreme I razgovori oko besplatanog odmora za članove sa njihovim porodicama po raznim odmaralištima, kako u zemlji tako i u inostranstvu. To je reper koji će svi Regioni morati da primene u daljem radu jer su naši članovi to i zaslužili, naročito ako uzmemo u obzir činjenicu da zaposlenima te privilegije nisu nikada u radnom veku omogućene od strane poslodavca. Napomenuo bih, sama činjenica da u ovom momentu imamo blizu 7000 članova je jasna motivacija da moramo radititi za te ljude, naročito ako uzmemo u obzir da je nakon promene rukovodstva ovom sindikatu prostupilo oko 200 novih članova za kratak period – to je moja lična satisfakcija da kurs rada i delovanja ovog sindikata moraju biti usmerene ka članstvu I njihovim privilegijama.”

Kako ocenjujete rad poslodavca I saradnju sa sindikatima?

“Rad poslodavca, tj. kad kažem poslodavca prvenstveno mislim na Ministra, mogu reći da ima svoju viziju i put i da sigurnim koracima stiže do cilja koji je zacrtan, a zacrtala ga je Vlada Srbije. Najbolje možemo da ocenimo promene I napredak ako pogledamo sliku poslodavca i policajca iz, recimo, 2009. godine, i obratimo pažnju na lična primanja, opremu, uniformu, vozila… A zatim pogledamo i sliku policajca iz 2019. godine. To su za mene najbolji parametri. Ako pogledamo današnja vozila, uniformu, opremu… shvatićemo da je prvi put u istoriji srpske policije policajac postaje u pravom smislu POLICAJAC. Ono što se godinama zameralo svim prethodnim ministrima je konačno otklonjeno, ispravljeno I urađeno. Nekada čuvena REFORMA u MUP- u, koja nije sprovođena proteklih 30 godina, sada je završena I svedoci smo uređene I organizovane službe koja treba da brine o svojim zaposlenima. Što se tiče plata, imali smo period kada smo podneli težak teret. Vlada je donela odluku da nam uzme deo ličnog dohotka, što nas je sve mnogo zabolelo, naročito one koji su pod kreditima, a 96 odsto zaposlenih u policiji je u zaduženo u bankama. Sada svako povećanje dobro dođe. Ako se nastavi tim intenzitetom, ne možemo da kažemo da je to lose I da nema promena na bolje. Posebno raduje činjenica što poslodavac  sarađuje sa sindikatima u svim oblastima I sferama rada I tu bih saradnju posebno istakao sa nadom za daljim I većim napredkom.”

Kakva je saradnja sa drugim sindikatima I organizacijama?

“Zakon o radu jasno kaže da reprezentativni sindikati imaju privilegiju da pregovaraju sa poslodavcem oko PKU koji se odnosi na zaposlene, dok sva ostala prava i obaveze koja se tiču  zaposlenih i rada sindikata, imaju svi sindikati koji deluju unutar MUP-a. NPSS, iako se ne slaže oko nekih stvari, ima dobru saradnju sa reprezentativnim sindikatom I u narednom periodu će raditi na jačanju te saradnje koja ima isključivo za cilj bolji status zaposlenih. Takođe, NPSS ima saradnju I sa drugim sindikalnim organizacijama kod poslodavca, ali I na tom planu je napredak moguć. Istakao bih da imamo I odličnu saradnju sa sindikatima policija iz drugih zemalja u okruženju, kao I drugim bitnim organizacijama I udruženjima u zemlji I inostranstvu, ali o svemu tome detaljnije nekom drugom prilikom.”

U svakodnevnom ste kontaktu sa kolegama na terenu, šta je to što policajce najviše brine

 I muči, I koje su aktivnosti Sindikata povodom toga?

“Logičko pravilo sugeriše na to da što manje problema ima policajac, veća je bezbednost građana na ulici, jer je i on sam zadovoljniji I spremniji za zadatak. Nekako, duži vremenski period I ono na šta se policajci najviše žale I šta im izaziva problem I nezadovoljstvo u radu, je srpsko pravosuđe.  Situacija u pravosuđu gorući je problem što se tiče pripadnika policije. Odnos pravosuđa prema nama, a tu se misli i na javno tužilaštvo i na sudstvo, zaista je očajan. Meni stvarno nije jasno kako možemo svi zajedno da predstavljamo državu Srbiju, a da nemamo jaku zajedničku saradnju, delovanje i dogovor kako ćemo se postavljati prema onima kojij ugrožavaju bezbednost svih

nas? I kada ćemo jednom da zauzmemo zajednički stav, što se tiče policije, tužilaštva i sudstva, da pregovora o bezbednosti naših ljudi  nema, jer bezbednost policajca predstavlja i bezbednost države. Ne možemo da imamo svakodnevne situacije da dolazi do najbrutalnijih napada na policajca, pa da napadač sutra uplati novac u humanitarne svrhe i da bude slobodan. Onog momenta kad si napao policajca, sledeće je da si napao tužioca ili sudiju. Kad dođemo do toga da je policajac nezaštićen, kao što je vrlo često nezaštićen, i da se olako puštaju izvršioci takvih krivičnih dela na ulicu, cela država klizi ka periodu u kome može da ima velikih problema. Od kada postoji sindikat, tražimo pooštravanje kazni. Čak smo podnosili više inicijativa nadležnima. Nadam da će neko, ko ima sluha, promeniti kaznenu politiku I da će, onaj koji odluči da napadne na policajca I državu, prvo da dobro zamisli, jer će imati u podsvesti šta može da mu se desi I koja ga težina zakona I sankcije očekuje. Mi, kao sindikat nastavićemo I dalju svakodnevnu borbu za rešavanje ovog velikog problema.”

“Posao policajca je manje-više svuda na svetu isti, a uslovi u kojima rade se prilično razlikuju. Nadamo se da ćemo svi zajedno, kroz sindikalno delovanje, nekim budućim, ali i sadašnjim kolegama obezbediti prijatnije radno okruženje u svakom smislu” zaključuje predsednik NPSS Miloš Jelenković.

                                                                                                                                                            Info NPSS