Policija je, od svog nastanka, bila predmet brojnih proučavanja ali i osporavanja. Mnogi od predstavnika najrazličitijih idejnih i drugih opredeljenja – od utopista, preko anarhista pa do marksista su tvrdili da policija uopšte nije potrebna. Drugi, koji se s ovom logikom ne slažu, tvrde da bi to dovelo do haosa. Ono što je sigurno, na policajca se gleda kao na uglednog člana društva koji obavlja veoma zahtevne dužnosti, ali samo onda kada nekome tako odgovara.

Na žalost, u prilog tome, razmislimo malo o policajcima koji su ratni veterani I koji su još uvek u službi građana. Ovaj težak, plemenit I častan posao za policajca u Srbiji značio je I odazivanje na najteže moguče zadatke-odbranu otadžbine.

Od raznih političkih I bezbednosnih dešavanja na ovim prostorima od 1990. pa do početka 2000-te godine srpski policajci dali su I najvrednije što su imali-svoje živote I zdravlje. Danas nakon svega, gde je taj isti policajac? Odgovor je kratak-I dalje je u službi građana. Isti taj policajac, koji je prošao pakao uživo I rešio svaki postavljeni zadatak, I dalje se umorno I iscrpljen od bolesti kreće ulicama Srbije u borbi sa stalnim I novim izazovima I postavljenim zadacima.  Po nezvaničnim podacima čak 75 odsto policajaca-veterana tražilo je stručnu medicinsku  pomoć, a zbog komplikacija izazvanim izvršavanjemm ratnih zadataka.

Ako se napravi osvrt na države u regionu, njihovi policajci I veterani su odavno u penzijama sa svim benefitima I povlasticama  koje sleduju heroje. Srbija je odlučila malo drugačije, a naši policajci-veterani izgleda da nisu heroji. Skoro je u MUP-u R. Srbije bilo penzionisanje pripadnika snaga bezbednosti iz redova posebnih jedinica-žandarmerije, čak i onih koji nisu podneli najteži  teret učešća u ratu, pri čemu  su nagrađeni velikim penzijama. Nekako su se, iz svega toga zaboravili I izostavili, oni koji su se iz patrola I pozornica odazvali na prvi poziv I podneli najteži izazov I sav teret , te kroz Posebnu jedinicu policije (PJP) ostavili neizbrisiv trag u postojanju srpske policije.

Država je u obavezi da pronađe način, sagleda realne činjenice I učini naše heroje dostojnim  i ponosnim, a srpska policija će uvek  pružati zaštitu građanima u njihovim utemeljenim Ustavnim pravima I slobodama. Ono što se nameće kao logično pitanje- Da li je misija policajca-ratnog veterana završena, ili još uvek traje I čeka neka nova dešavanja?

U skladu sa planom, programom I aktivnosti, Nezavisni policijski sindikat Srbije svakodnevno pruža pomoć I podršku kolegama I u budučnosti  će nastaviti sa borbom za prava učesnika ratnih dejstava , a njihove zasluge neće prepustiti slučaju I zaboravu.

 

InfoNPSS