Београд, 13. септембар. 2019

Потпредседници Владе Републике Србије, министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, и градоначелник Сремске Митровице Владимир Санадер положили су данас камен темељац за изградњу 190 станова за припаднике снага безбедности у Сремској Митровици.

Стефановић је навео да је рок за завршетак изградње станова у насељу Камењар у Сремској Митровици, где ће бити изграђено 15.000 квадрата стамбеног простора, 16 месеци, али да се нада да ће они бити завршени и раније. Да подсетимо, Сремска Митровица је шести град у којем је почела изградња станова за припаднике служби безбедности, a министарка Михајловић најавила је да ће у октобру почети изградња станова у Београду, а да ће се припадници безбедносних снага ускоро уселити у станове у Нишу и у Врању .

Влада Србије обезбедила је средства да у овој и следећој години почне изградња 8.000 станова, а у наредним годинама биће изграђено више од 20.000 станова, те ће изградња почети у Сомбору, Зрењанину, Зајечару и Крушевцу.

Идеја овог пројекта је настала од запослених у МУП-у идејни пројекат је израђен 2006 године од стране садашњег председника Милоша Јеленковића и његових стручних сарадника, а који је иницајативу поднео те исте године тадашњем министру унутрашњих послова. Обезбеђена је банка која би у овај пројекат у периоду од 10 година уложила око 80 000 000 евра, а за целу територију Србије  било би изграђено око 15 000 станова  од 2008 до 2018 године. Тадашњи Министар није прихватио ову иницијатву и она је била привремено обустављена. У 2013 години НПСС поново покреће иницијативу и под називом „ПОЛИЦАЈАЦ У СВОМ СТАНУ“ од стране министра формира се радна група за израду студије изводљивости овог пројекта коју су сачињавали представници МУП-а и НПСС. Формирањем нове владе овај пројекат се обуставља на нивоу МУП-а и прелази у надлежност Владе Р Србије која и креће у реализацију истог.

„Оно што је првенствено била замисао и иницијатива и план Независног полицијског синдиката

Србије, Република Србија је то препознала и кроз свој план и активности на овај начин кренула у решавање једног од најважнијих животних питања запосленх у полицији, војсци и службама безбедности, питање крова над главом, те сматрам да ће полицијски службеници успешније и задовољније решавати своје безбедносне задатке када знају да су њихове породице збринуте. Позивам полицијске службенике да се одазову Позиву за подношење пријава за куповину стана по повољнијим условима који је расписало Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, а представницима државе Србије у моје име и име запослених захваљујем се на реализацији пројекта Полицајац у свом стану“ нагласио је председник НПСС Милош Јеленковић.

ИНФО НПСС