Na sastanku Glavnog odbora Nezavisnog policijskog sindikata Srbije koji je održan dana 13.09.2019. godine u Beogradu doneta je Odluka o formiranju Odbora ratnih veteran PJP 91-01, gde je za predsednika Odbora izabran predsednik Nezavisnog policijskog sindikata Srbije, Miloš Jelenković. Kako on sam vidi rad Odbora pri Nezavisnom policijskom sindikatu Srbije, potrebu I razloge osnivanja, način I metode delovanja, saradnju sa drugim subjektima, kao I u kom smeru će se kretati dalji rad NPSS-a I Odbora, možete da pročitate u intervjuu koji je dao Info službi ovog sindikata.

Kao što je rečeno, osnivanjem  Odbora ratnih veterana, privukla se velika pažnja I zainteresovanost za rad Odbora, pa nam recite više o tim dešavanjima.

“Upravo tako. Od momenta formiranja Odbora ratnih veteran PJP 91-01 na sastanku Glavnog odbora, zainteresovanost je izuzetna I svakodnevno smo pretrpani pozivima I porukama zaposlenih u MUP-u, kako mi u Odboru, tako I Sindikat na svim nivoima funkcionisanja I rukovođenja. Upravo je ta zainteresovanost pokazatelj koliko je veliki problem prisutan među policijskim službenicima I velike želje da se taj problem reši ”

Očigledna potreba postoji da se rad Odbora približi svakom zaposlenom, pa bi bilo dobro da nam obrazložite što više detalja. Po Vašem mišljenju, zbog čega je formiran I da li postoji potreba za posebnim Odborom?

“I sam stutut NPSS-a navodi da je sindikat interesna organizacija zaposlenih u policiji – što u prevodu znači da svi članovi svoje interese iz radno-pravnih odnosa ostvaruju preko sindikata. Kao što je odavno opšte poznato- „NPSS  je jedinstveni  sindikalni pokret u policiji“, tako je I ovoga puta. Nekako se nameće logično postupanje – neko mora preduzeti sve potrebne mere radi rešavanja gorućeg problema-zasluženog penzionisanja pripadnika Posebne jedinice policije (PJP), kao I svih drugih službenika koji su učestvovali u rešavanju bezbednosnih problema I zadataka na  prostorima bivše Jugoslavije u period od 1990-2001 godine. Iz tog razloga, a kako ne vidim ni jednu drugu zainteresovanu stranu za rešavanjem problema, i da bi u radu bio što efikasniji, NPSS je formirao poseban Odbor koji će se baviti isključivo ovom temom.” Sam status zaposlenih koji su poslove obavljali 90-tih godina I koji su učesnici svih onih rizičnih dešavanja koje su se dešavale tih godina nije zadovoljavajući. Zato sam, a na zahtev kolega kako onih koji su još uvek u službi tako I onih koji su van nje, inicirao formiranje ovog odbora.

Koji su to zadaci I planovi Odbora, na koju stranu će biti usmeren rad? U kom sastavu će odbor funkcionisati?

“Nezavisni policijski sindikat Srbije od ranije je počeo sa preduzimanjem neophodnih mera I radnji koje se odnose na status ratnih veterana, a koji su još uvek u službi građana, I konačno rešavanje njihovog statusa. Odbor ratnih veterana, prvenstveno će raditi na prikupljanju I detaljnom evidentiranju članova-preostalih učesnika ratnih dejstava koji su još uvek u Službi, te bih iskoristio priliku I opet pozvao sve zainteresovane kolege, bilo da su učesnici ratnih dejstava ili ne, da se odazovu I aktivno podrže rad Odbora. Na dalje, Odbor će anketirati kolege a u cilju dobijanja statističkih podataka koje su tom minimumi ispod kojih se ne sme ići pri čemu ćemo pružati svu neophodnu pravnu, materijalnu, zdravstvenu, moralnu I svaku drugu pomoć I podršku. Do sada smo dogovorili dva pravca delovanja odbora jedan u pravcu kolega koji su još uvek u službi, a drugi u pravcu kolega koji su van službe. Kolegama koji su u službi I koji su svoje naj bolje godine života I svoje zdravlje  ostavili po terenima, demonstracijama, derbijima I svim onim negativnim dešavanjima tokom 90-tih potrebno je iskazati poštovanje za taj doprinos ponuditi im da ostatak svog života provedu u miru, a to je fer I korektno penzionisanje, dok za one koji žele da nastave sa radom imaju odredjeni prioritet u službi npr. Kolegama koje su navršile 50 godina života nije više mesto na ulici već da im se omogući da sebe pronadju na nekom odgovarajućem I mirnijem radnim mestom. Delovanje u interesu kolega koji su van službe je u tom pravcu da jednostavno društvo za koje su se oni žrtvovali mora da iskaže odredjeno poštovanje prema njihovoj žrtvi I da doprinos u vidu poštovanja njihove ličnosti bude I na banalnim primerima,a da to iskaže npr. umanjenjem finansijskih izdavanja za poreze I doprinose, komunalije, jeftinijim zdravstvom I lečenjem isl kao I dobijenjem odredjenog priznanja države Srbije za njihov doprinos u očuvanju bezbednosti R Srbije.

U prilog tome, koliko smo ozbiljno pristupili rešavanju ovog problema  naglasio bih da se u Odboru nalaze vrsni I dokazani stručnjaci iz oblasti zdravstva na čelu sa spec neuropsihijatrije Jugović Jovanom, penzionisanog doktora sa VMA MO R. Srbije, kao I iz oblasti prava  advokati Deretić Mirjana, advokat Cuckić-Dimitrijević Jelena, advokat Lenić Miodrag, advokat Bukvić Saša I adv Šubarić Jovana, koji su već dokazan pravni tim NPSS. Odbor će vršiti konstantnu koordinaciju na relaciji sa poslodavcem I drugim bitnim subjektima u rešavanju statusa I penzionisanja, a nakon toga uputiti I zvaničnu Inicijativu u skladu sa Zakonom I svojim planom I programom. Podršku svima u radu, pružaće članovi Odbora koji su, takođe kao I ja, ratni veterani.”

Znači, I Vi I drugi članovi Odbora ste ratni veterani?

“Posao policajca je manje-više svuda na svetu isti, a uslovi u kojima rade se prilično razlikuju. Ovaj težak, plemenit I častan posao, za policajca u Srbiji, značio je I odazivanje na najteže moguće zadatke-odbranu otadžbine I ušešće u raznim demonstracijama, neredima i ratnim dejstvima. Lično ja, poput mnogih mojih kolega, kroz pripadnost Posebnoj jedinici policije (PJP) dao sam sve od sebe I zajedno sa celom tom generacijom doprineo izvršavanju svih zadatih bezbednosnih izazova. Neki od nas su dali I najvrednije-svoje živote I živote svojih bližnjih, a svako od nas je dao zdravlje. Nije pošteno da sada, godinama posle svega, dođe mlad rukovodilac koji o svemu tome ne zna ništa I ima isti stav prema veteranu I prema pripravniku. Svi smo svedoci, ako pogledamo po svim PU, videćemo stare I umorne kolege koje se od bolesti I iscrpljenosti jedva kreću ulicama. Iako njihova srca imaju I dalje snage za Srbiju, jednostavno telo ih izdaje. Sve češći su snimci po društvenim mrežama koji su izvrnuti ruglu I podsmehu, a gde su snimane starije kolege prilikom intervencija. Jednostavno, nisu više u mogućnosti da potrče I reaguju. Retko koji rukovodilac, osim onih koji su I sami iskusili istu sudbinu, ima razumevanja za veterana, pa bar da takve kolege premesti u dežurnu službu ili neko lakše radno mesto. Nekako, sve je prepušteno zaboravu. Nezavisni policijski sindikat Srbije  uvek će se boriti za prava učesnika ratnih dejstava , a njihove zasluge neće prepustiti slučaju I zaboravu.” Ja sam od one grupe policajaca koji nemaju ni stida ni straha I sa ponosom  kažu “DA ja sam bio pripadnik PJP-a MUP R Srbije I dao sam svoj doprinos u očuvanju bezbednosti R Srbije I toga se ne stidim”,  takodje sam mišljenja da je ovo jedna od od mojih poslednjih sindikalnih misija jer sve ono zbog čega sam  stvarao  sindikalizam u policiji je završeno ovo je ostalo kao finiš.

Očigledan problem postoji, kako je to rešeno u državama u okruženju?

“Naravno da postoji. Prvenstveno svakodveni kontakt sa policajcima na terenu, dao mi je snagu I volju da se posvetim rešavanju ovog velikog problema. Oni nemaju kome da se obrate, niko neće da ih sasluša. Imaju utisak da su prepušteni sami sebi, bez pomoći, razumevanja I podrške. Države u regionu su bile ozbiljnije u rešavanju sličnih stvari I imale su drugačiji pristup. Kod njih su ratni veterani, jednostavno heroji, ali o tim modelima penzionisanja detaljnije neki drugi put, jer moramo da se okrenemo prema sebi I počnemo stvari odatle. Kod nas je skroz drugačije, desi se slučaj da policajac bude uhapšen na administrativnoj liniji sa KiM I optužen za ratni zločin-to je nedopustivo. Naravno sve te lažne optužnice su po principu “Nadje stoka dva svedoka” .Država je u obavezi da pronađe način, sagleda realne činjenice I učini naše heroje dostojnim I ponosnim, I vreme je da se kroz ozbiljne argumente to I kaže. Jednostavno se nameće kao logično pitanje- Da li je misija ratnih veterana završena, ili još uvek traje I čeka neka nova dešavanja?. NPSS će nastaviti sa delatnostima I obezbediće našim herojima sve one pristojne benefite I beneficije koje im sleduju,  sve dok svaki veteran ne oseti satisfakciju I ponos što je rizikovao ono najvrednije. “

Skoro je u MUP-u bilo penzionisanje veterana?

“Baš tako. Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije izvršilo je penzionisanje pripadnika snaga bezbednosti iz redova specijalnih jedinica I na taj način, kroz adekvatne penzije, odalo priznanje I poštovanje tim kolegama, ali nisu samo oni podneli najteži I sav teret ovog posla I svih dešavanja. Nekako su se, iz svega toga zaboravili I izostavili, oni koji su se iz patrola I pozornica, bez adekvatne obuke, pripreme I opreme odazvali na prvi poziv I podneli najteži izazov I sav teret , te kroz Posebnu jedinicu policije (PJP), I druge tadašnje organizacione jedinice, ostavili neizbrisiv trag u postojanju srpske policije. Odbor neće zaboraviti ni penzionisane učesnike ratnih dejstava, kao niti ranjene kolege I porodice pogunulih kolega. Sve je to deo rada odbora I svi oni zaslužuju poštovanje, razumevanje I pomoć. NPSS je I do sada pomagao na razne načine porodicama poginulih, ranjenih I penzionisanih policijskih službenika I o tome možete da se upoznate na našem sajtu kroz svakodnevne aktivnosti.”

milos velikiŽelimo Vama I Odboru puno uspeha I istrajnosti u radu, sa nadom da će relevantni subjekti prepoznati pravo I iskreno delovanje za dobrobit svih, da li za kraj imate nešto posebno da poručite?

“Svedoci smo da se, u nazad nekoliko godina, dešavaju isključivo pozitivne promene u MUP-u R. Srbije, naravno tu ne mislim o selekciji za rukovodeće funkcije u MUP-u ali mogu reći  da Predsednik I Vlada R. Srbije imaju svoju viziju i put i da sigurnim koracima stižu do cilja koji zacrtaju. Posebno raduje činjenica što iz toga proizilazi da poslodavac  sarađuje sa sindikatima u svim oblastima I sferama rada I života zaposlenih u MUP-u pri čemu ceneći mišljenja sindikata resave problem.  Tu bih saradnju posebno istakao sa nadom za daljim I većim napredkom I da će ova inicijativa biti prepoznata kao iskrena I dobra, od iskčljučive koristi I interesa za sve strane.

Prijateljima-braći-kolegama-ratnim veteranima, posle svega, poručio bih-Niste sami I niste zaboravljeni. Odazovite se pozivu, obratite se za pomoć, uključite se aktivno u rad Odbora, jer sve primedbe, predlozi I sugestije su dobrodošle. Uzdravlje!”

 

Info NPSS