Mnogo je događaja u poslednje vreme koji su pažnju javnosti usmerili na policijske službenike. Iako su neki od njih stavljeni u negativan kontekst, ohrabruje činjenica da je prema istraživanjima Beogradskog centra za bezbednosnu politiku poverenje građana  u policiju poraslo u odnosu na prethodne godine.

Neminovno je da, zbog lošeg odnosa pojedinog dela društva prema njemu,  policijski službenik je počeo da gubi inicijativu, a to se direktno odrazilo na poverenje građana koje imaju u čuvare reda. Loša socijalno-materijalna situacija, loša kaznena politika za napadače na policajce, dotrajala vozila i oprema, sve su činioci koji direktno utiču na način rada policije.

Međutim, porast broja građana koji pozitivno gledaju na policijskog službenika govori da se stanje polako, ali sigurno popravlja. U prilog tome ide i činjenica da je u proteklom periodu Ministarstvo preduzelo mere i poboljšalo život i rad svojim zaposlenima.

Takođe, možda i bitnije, je nekoliko pojedinačnih primera policijskih službenika koji su pravovremeno reagovali i spasili živote građana i doprineli pozitivnom uticaju na celokupnu sliku o ulozi policije u društvenom životu.

Jedan od takvih, odigrao se pre par dana u Leskovcu kada su građani prijavili da se u Ulici Božidara Veličkovića čuju pucnji iz vatrenog oružja i da je oružje upereno u policijske službenike. Policijski službenik Dejan Mihajlović, koji je iskusan policajac i ratni veteran je pritekao u pomoć i hrabrom promišljenom reakcijom razoružao napadača i na najbolji mogući način završio intervenciju bez posledica . Zbog svog podviga, kolegu Dejana Mihajlovića je nagradio ministar policije Nebojša Stefanović.

 „Izuzetno je značajno da građani prepoznaju angažovanje policijskih službenika i njihovu nemerljivu ulogu u svakodnevnom životu i bezbednosti. Poznato nam je sve ono što muči policijske službenike i kao policijski sindikat svakodnevno radimo na rešavanju tih problema. U poslednjih nekoliko dana imamo primere kojima naši policijski službenici pokazuju da su, bili na dužnosti ili ne, na raspolaganju građanima, kako u zaštiti njihove imovine, tako i života.  Iz tog razloga NPSS potencira da se svaki napad na policijskog službenika mora najoštrije sankcionisati. Želeo bih da čestitam i pohvalim kolegu Dejana Mihajlovića, koji je i predsednik Sindikalne podružnice NPSS u  Leskovcu, što je kao ratni veteran i iskusan policajac i rukovodilac preduzeo sve što je potrebno i zaštitio sebe i svoje kolege. Njegova hrabrost i požrtvovanost, kako u Službi tako i u sindikatu, neće proći nezapaženo i ovo je još jedan dokaz da se u NPSS nalaze najbolji i najhrabriji“ poručio je Miloš Jelenković, predsednik NPSS-a.

 

Press NPSS