Beograd, 02.03.2020. godine

Kao nebrojeno puta do sada, u sportskom smislu, derbi utakmica naših najvećih fudbalskih klubova završena je mirno na terenu, ali van njega kao po pravilu konstantnog ponavljanja, došlo je do sukoba navijača sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova.

Sinoćna derbi utakmica u Beogradu između FK Crvena Zvezda i FK Partizan, kao i mnoge druge pre ove, ostala je u senci međusobnih sukoba navijača, ali i njihovog napada na pripadnike MUP-a, što je opet, na veliku žalost i razočarenje celokupne javnosti, imalo za ishod povrede velikog broja pripadnika MUP-a, privođenje većeg broja navijača i prouzrokovanje materijalne štete na državnoj i imovini građana.

“Pored problema navijačkih, odnosno huliganskih grupa koje izazivaju konstantne nerede na sportskim događajima, poznato je da su česti i njihovi pojedinačni incidenti. Netrpeljivost prema pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova nikada nisu krili, a ona obično kulminira na ovakvim događajima. Upravo iz tog razloga važno je da svaki napad na policijske službenike bude najoštrije sankcionisan. Insistiraćemo na pooštravanju i doslednoj primeni kaznene politike za napadače na policijske službenike dok god to bude bilo potrebno, jer smatramo da je to važan činilac bezbednosti. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u obračunu sa huliganima rizikuju svoje živote, a taj rizik nakon postupka pravosudnih organa postane uzaludan i zbog toga moraju reagovati nadležni. Ovakvo ponašanje navijača mora prestati što pre i svi činioci našeg društva moraju uzeti aktivno učešće u rešavanju problema, a posebno nadležne institucije. Momenat, kada nesmetano budemo vodili našu decu i supruge na sportske događaje, smatraćemo pobedom i ozbiljnom reakcijom države, institucija i društva a to će se desiti onog trenutka kada heroj ovog nemilog dogadjaja bude prihvaćen kao neko na koga se treba ponositi, a ne kao što je sada, danas Heroj a već sutra nepodoban za posao pripadnika MUP-a” kategoričan je bio predsednik Nezavisnog policijskog sindikata Srbije, Miloš Jelenković.

press NPSS