Не тако ретко у нашим саопштењима и иницијативама говоримо о односу јавног мњења и других субјеката према послу полицијског службеника, тако нажалост морамо да се обратимо и упутимо апел медијима у Републици Србији.

Свесни чињенице да је дана 15.03.2020. године донета Одлука о проглашењу ванредног стања на територији Републике Србије, а након тога и спроведен читав дијапазон неопходних мера ради помоћи и заштите становништва у моментима када светској популацији прети глобална опасност од изложености и заразе од вируса КОВИД-19, медији у Републици Србији нису спремно и одговорно дочекали изазове ове ситуације.

Председник Републике Србије, Влада са својим министарствима, друге државне, јавне и приватне институције, организације, удружења и појединци дају свој максимум у заштити становништва и константној борби на спречавању ширења коронавируса, док највећу жртву у свему подносе запослени у Министарству здравља, одбране и унутрашњих послова.

Улога медија и новинара је, посебно у ситуацији ванредног стања, да обезбеде грађанима проверено, тачно и чињенично извештавање и да помогну у раду државних органа. Уместо тога, сведоци смо да посебно електронски медији и портали, прибегавају сензационализму и писању информација које нису проверене и тачне и на тај начин грађане доводе до панике и страха, а сав терет њиховог извештавања подноси Министарство унутрашњих послова заједно са медицинским радницима и војском Србије.

„Апелујем и молим све медије и сличне организације да се понашају одговорно према јавности и позивам их да се придржавају етичке повеље у свом послу. На тај начин ће олакшати свакодневницу свих нас и пружити помоћ у овом тешком тренутку. Овакво извештавање је крајње неетичко, недобронамерно и непримерено са јединим циљем повећања сопствених тиража. Сувише је оптерећивање грађана и константним извештавањем о ванредном стању и ситуацији са коронавирусом. Како тежимо правном и моралном систему развијених земаља, а примера ради, у Русији где се живи сасвим нормално без панике и страха, медији извештавају о овој теми у Националном дневнику  где је вест о вирусу Корона девета вест по реду, док је код нас сензационализам на првом месту у свако доба дана и тиме се уноси страх и паника код грађана“. Милош Јеленковић, председник Независног полицијског синдиката србије