Nedostatak pravovremenih reakcija nadležnih institucija prema licima iz kriminogene sredine rezultiralo je svakodnevnim bahaćenjem i napadima kako na građane, tako i na policiju, a loša kaznena politika od policajaca je pravila idealnu metu. Vođeni ispravnim razmišljanjem I realnim razlozima, Nezavisni policijski sindikat Srbije (NPSS) konstantno je zahtevao najoštrije odmerenu sankciju za svakog napadača na policijskog službenika, jer je to najefikasniji način da se broj napada svede na minimum i da se poveća stepen sve ukupne bezbednosti u našem društvu.

Napad na policajca je napad na državu, to je dobro poznata rečenica svima, a da bi to svima i bilo jasno,  država mora da stane iza policijskih službenika i najoštrije sankcioniše svaki napad I sprovede odlučno sve neophodne mere I radnje. Država je rešena da se obračuna sa kriminalom I stane u zaštitu policijskih službenika, građana I njihove imovine, I to je svima evidentno. Takav odlučan stav uliva veliko zadovoljstvo I satisfakciju u svakodnevni rad I život pripadnika MUP-a R. Srbije, a u poslednje vreme smo svedoci sve više svetlih I pozitivnih primera. Poslednji takav primer odlučnosti države I pravosuđa dolazi nam iz Prokuplja I tamošnjeg Tužilaštva.

Naime, još ne tako davnog 22-og januara 2016. godine u vremenu oko 03.00 časova ispred porodične kuće Stošić Dejana u Prokuplju, zapaljen je putnički automobil koji je u vlasništvu ovog policijskog službenika. Nakon izvršenog uviđaja od strane ZOJT u Prokuplju utvrđeno je da je požar podmetnut, a postupak I istraga je išla u tom pravcu. U to vreme, policijski službenik Stošić Dejan poslove je obavljao na radnom mestu šefa odseka za suzbijanje narkomanije u PU Prokuplje I tih dana je rukovodio policijskim akcijama gde je došlo do pronalaska I zaplene većih količina narkotičkih sredstava što je imalo za rezultat sudsko procesuiranje I krivičku odgovornost lokalnih narko-dilera. Kolega Stošić Dejan je par dana pre nemilog događaja aplicirao I podigao kredit za kupovinu putničkog vozila marke “Audi A4” u vrednosti oko 7000 evra koji je par dana nakon kupovine namerno zapaljen , a kako će se kasnije ispostaviti, u znak odmazde zbog poštenog I posvećenog rada koji je rezultirao hapšenjima I doprinošenju bezbednosti stanovnika Prokuplja.  Ovaj dogaćaj, kao vest, tada su preneli svi pisani I elektronski mediji, ali epilog dolazi godinama kasnije. U međuvremenu, kolega Stošić Dejan dobio je premeštaj na drugo radno mesto I obavlja poslove radnog mesta šefa smene DS PPU Prokuplje I predsednik je Sindikalne podružnice Nezavisnog policijskog sindikata Srbije.

Vest koja je obradovala I doprinela pozitivnim reakcijama dolazi iz Tužilaštva u Prokuplju. Aktivnim radom kolega iz PPU Prokuplje I Tužilaštva, posle više od četiri godine ovaj slučaj dobija epolog. Tokom četiri godine, osumnjičeni za ovo delo I paljenje automobila, po izlasku iz pritvora, prvo se nalazio u bekstvu, a nakon hapšenja po međunarodnoj poternici u Švedskoj nalazi se na izdržavanju kazne zatvora zbog Nedozvoljenog držanja I stavljanja u promet opojnih droga I sredstava. Nakon preduzimanja svih potrebnih mera I radnji na rasvetljavanju I dokazivanju ovog dela, Osnovno javno tužilaštvo u Prokuplju podiglo je Optužni predlog protiv R. M. (1994) iz Prokuplja zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično delo Izazivanje opšte opasnosti, dok su istom optužnicom obuhvaćeni I F. I. (1992) I M. Š. (1992) iz Prokuplja koji se sumnjiče za pomaganje izvršiocu nakon učinjenog krivičnog dela.

“Posao policijskog službenika je da se svakodnevno obračunava sa različitim oblicima devijantnosti i da na taj način čuva bezbednost i imovinu građana. Takvo angažovanje nosi sa sobom veliki stepen rizika po živote I imovinu policijskih službenika I njihovih porodica. Upravo ovakvi slučajevi, kada Tužilaštvo I sudovi aktivno učestvuju I doprinose sveukupnoj bezbednosti policije I građana, bude javnost ulivajući poverenje u pravo I pravdu I daju dodatnu motivaciju za rad I ovom prilikom pozdravljam pozitivne reakcije Tužilaštva I Ministarstva pravde. Pošto lično I dugo godina poznajem kolegu Stošić Dejana, a vođen realnim činjenicama bez predrasuda, želim da pohvalim njegov rad I zalaganje u MUP-u I ovom Sindikatu, a svestan činjenice o kakvom se velikom, ispravnom I poštenom čoveku radi koji uživa veliko poverenje I poštovanje u zajednici gde živi I radi“ izjavio je Miloš Jelenković, predsednik NPSS-a.

Info NPSS