Beograd, 03.06.2020. Nažalost, ono što je gotovo postalo praksa i policijska stvarnost, dogodilo se opet. Neposredno pred početak fudbalske utakmice u Inđiji, između FK „Inđija“ i FK „Crvena zvezda“ iz Beograda, navijači „Crvene zvezde“ napali su pripadnike policije.

Dana 02.06.2020. godine u 16.40 časova u Inđiji, na raskrsnici Novosadske i Zanatlijske ulice, pred početak javnog skupa-fudbalske utakmice između FK „Inđija“ i FK „Crvena zvezda“ od strane dvadesetak navijača FK „Crvena zvezda“ fizički je napadnut saobraćajni policijski službenik PI Stara Pazova N. D, a koji je bio angažovan po Planu vanrednog obezbeđenja javnog skupa na bezbednosnom punktu u patroli sa kolegom S. S. Pošto su huligani bili istrajni u nameri da teško povrede policijskog službenika, policijski službenik S. S. je iz službenog pištolja ispalio hitac upozorenja u vazduh, a radi sprečavanja i odbijanja napada od kolege, kao i signalizacije i dozivanja u pomoć. Nakon toga, huligani su se razbežali u više pravaca. Od strane dežurnog lekara iz Službe hitne medicinske pomoći, kolegi N. D. je pružena prva pomoć i isti je upućen na dalje ambulantno-specijalističke preglede i lečenje u KBC „Bežanijska kosa“.

Nezavisni policijski sindikat Srbije (NPSS) osuđuje ovaj napad, ali osuda ide i nadležnim organima zbog upornog zatvaranja očiju pred činjenicom da je policijski službenik prepušten sam sebi. Godišnje se desi preko hiljadu napada na policijske službenike, a tek svaki treći napadač, pored jasno propisanih kazni, završi u zatvoru. Nezavisni policijski sindikat Srbije je više puta skretao pažnju na činjenicu da se Krivični zakon nedosledno sprovodi i da je, sudeći po ekspanziji broja napada ove vrste, previše blag. Da ovo nije samo demagogija sindikata jasno je svima koji imaju dodirnih tačaka sa navijačkim grupama i huliganizmom kao društveno negativnom pojavom. Netrpeljivost takvih huliganskih navijačkih grupa prema policiji postoji u određenoj meri svuda u svetu. Međutim, zakonodavstvo je u razvijenim državama za ove prestupe rigorozno, nadležni državni ograni istrajni i dosledni, pa je i broj napada manji, a sudskih epiloga i zavodskih sankcija sve više. Kod nas je jasno da su tužilaštvo i sudovi odavno pali na ovom ispitu, a huliganima je postalo stvar prestiža da napadaju policajce i time dokazuju svoju nadmoć nad državom, njenim organima i građanima. Rezultat toga je da oni koji čuvaju građane i državu završe u bolnici, a oni koji su ih napali – na ulici. Nakon svake ovakve situacije od nadležnih smo prvo čuli da je napad na policajca napad na državu i na tome sve ostane. Bilo bi dobro da konačno shvate težinu ovih reči i da smognu snage da se otvoreno obračunaju sa huliganima.

„Svima je jasno da su navijači neizostavan deo sportskih manifestacija i to se posebno uočava u fudbalu. Ponašanje navijača na sportskim priredbama u Srbiji gotovo po pravilu prelazi u nasilničko i kao takvo obeležilo je desetine godina. I danas se događa upravo ono na šta NPSS upozorava već duže vreme, nasilništvo je preraslo u huliganizam i organizovane kriminalne grupe. Huligani svoju reputaciju stiču na ovakav način. Nažalost, zbog raznih „prijateljsko-poznaničkih i poslovnih veza“ zaštićeni su pred zakonom, ne prezaju da napadnu policijske službenike koji predstavljaju državu.  Sa povlašćenim tretmanom koji imaju u tužilaštvu i sudovima još će manje prezati od toga da napadnu i građane i njihovu imovinu. Tražimo da država zaštiti i stane iza svojih građana, da se prekine sa selektivnim sprovođenjem pravde u korist kriminalaca, huligana i navijačkih grupa i da se više jednom za uvek reši pitanje bezbednosti građana na javnim skupovima, jer je zbog takvog stanja sport počeo da gubi realan smisao i ono što ga je krasilo kroz istoriju-fer plej, sportsku zabavu i uzbuđenje i iskreni doživljaj gde bi se svaki normalan čovek mogao pronaći. Huligane pred pravdu, a na stadione decu“ rekao je Miloš Jelenković, predsednik NPSS-a.

Press NPSS