Нажалост, Републици Србији и њеним грађанима све је теже у борби са пандемијом коронавируса. Поред институција које тешко одолевају свакодневној борби, све је већи број заражених грађана и  чини се да је сваким даном будућност неизвеснија.

Као један од темеља и носиоца ове борбе је и Министарство унутрашњих послова, те тако припадници полиције сваким даном броје све веће жртве и све већи број оболелих и остаје све мање радно-способних колега који требају да наставе и истрају у борби до ко зна када.

Поред евидентних чињеница о броју заражених колега које одусуствују са рада, поставља се логично питање ко и зашто покушава да са већ измореним људством, у зараженом подручју, појача рад у непосредној комуникацији са грађанима на улици?

Свесни чињенице да је стопа оболелих, као и стопа смртности у Србији, на никада већем максимуму, Независни полицијски синдикат Србије апеловао је на надлежне у Министарству на хитном спровођењу неопходних мера у циљу сузбијања епидемије.

Сходно томе, уз пуно разумевање и схватање улоге полиције у борби са вирусом, као и улоге полиције у држави и друштву, упућен је следећи Допис директору полиције са конкретно предложеним мерама у циљу смањења ризика заражавања припадника МУП-а, чланова њихових породица и грађана.

 

Директору полиције

г-дину Владимиру Ребићу

 

 

Предмет:          ДОПИС-ЗАХТЕВ ЗА ОБЕЗБЕЂИВАЊЕ РАДА ПОЛИЦИЈСКИХ СЛУЖБЕНИКА У СМЕНАМА ОД ПО 12 САТИ КАО И ЗА ОДРЕЂИВАЊЕ РАДА СА СМАЊЕНИМ КОНТАКТАОМ ПРИПАДНИКА МУП-А СА ГРАЂАНИМА У ЦИЉУ ПРЕВЕНЦИЈЕ ОД ЗАРАЗЕ ВИРУСОМ КОРОНА

 

Подносилац: “НЕЗАВИСНИ ПОЛИЦИЈСКИ СИНДИКАТ СРБИЈЕ”, Булевар Михајла Пупина 2, Београд-Нови Београд, који заступа председник Милош Јеленковић

 

Обраћамо Вам се овом приликом са циљем да се МУП-у РС укаже на изузетност рада полицијских службеника на територији читаве Републике Србије а нарочито Града Београда, чији је задатак рад на терену и у непосредном контакту са грађанима.

Пре свега, желимо да нагласимо да су ангажовање и пожртвованост у раду полицијских службеника на завидном нивоу, као и да се константно врши несебично помагање лицима којима је помоћ сада преко потребна. Међутим, како је број новозаражених вирусом Корона у порасту, те како припадници МУП-а врло често остварују непосредан контакт са грађанима, неопходно је предузети адекватне мере којима ће се превентивно спречити контакт са зараженима односно превентивно смањеити могућност заразе.

Наиме, овде се јавља више проблема. Пре свега, полицијски службеници који обављају рад на терену, укључујући и припаднике саобраћајне полиције, су у непосредном контакту са грађанима, како кроз проверу саобраћајних и возачких дозвола, проверу идентитета лица тако и кроз проверу лица у сумњивим ситуацијама. Из тог разлога, ова категорија полицијских службеника врло често односно свакодневно по више десетина пута у току дана има непосредан и врло близак контакт са потенцијално зараженима. Познато је да у оваквом обављању посла, они не могу поштовати социјалну дистанцу односно удаљеност од најмање 2 метра. Самим тим, јасно је да су директно угрожени а нарочито имајући у виду да не поседују ни адекватну заштитну опрему.

Слично наведеном, овај проблем се нарочито исказује у случајевима алкотестирања односно акција појачане контроле саобраћаја „индикатор“ и „левак“, које трају већ два месеца. У наведеним акцијама, полицијски службеници имају обавезу поступања. У поменутим акцијама, без обзира на временске прилике и ванредне ситуације уведене због вируса Корона, од полицијских службеника се захтева да изврше проверу алкотестирања што већег броја возача, и то како пасивно, тако и активно, те на тај начин полицијски службеници у просеку у току дана тестирају око 300-400 возача. Све ово се врши без адекватне заштитне опреме и уз немогућност поштовања социјалне дистанце од најмање 2 метра. Самим тим, полицијски службеници бивају директно угрожени односно доводе се у опасност да се изложе зарази јер нису снабдевени адекватном заштитном опремом нити имају одговарајућа дезинфекциона средства у возилима.

Дакле, проблематика је у томе да се ове дужности обављају без било какве заштитне опреме, а познато је да се вирус веома брзо и лако преноси, чиме је повећана опасност од обољевања и полицијских службеника и самим тим још бржег ширења вируса, будући да су полицајци у константном контакту са људима.

Дакле, акценат је на томе да полицијски службеници на терену у патролама, све провере и контроле обављају без адекватне заштитне опреме односно без адекватних средстава за рад у ризичним условима.

Из наведеног је неопходно да се предузму све мере да се полицијским службеницима омогући да заштите пре свега себе и своје породице. Из наведеног, неопходно је да се обезбеди да се полицијским службеницима рад у сменама обезбеди са трајањем смена од по 12 сати , као и да се омогући да полицијски сужбеници, укључујући и саобраћајну полицију односно да им се омогући да више делују прентивно на терену, како би се смањио контакт са грађанима и смањио ризик и број новозаражених припадника МУП-а.

Имајући у виду наведено, молимо Вас да хитно уважите овај наш захтев и да нас о одлуци на наведени захтев известите у што краћем року у писаној форми.

 

Инфо НПСС