Сведоци смо да је Република Србија почела са решавањем једног од најважнијих животних питања запослених у полицији, војсци и службама безбедности, питање крова над главом и на тај начин недвосмислено показала бригу за све оне своје грађане који свакодневно ризикују животе и здравље у корист државе и њених грађана.

Увелико се граде станови у већим градовима у Србији за које могу да конкуришу запослени у службама безбедности. Велики број станова је већ и подељен на конкурсу и то је за сваку похвалу и честитке. Мећутим, проблем ипак постоји. Тај проблем изазива велико незадовољство и негодовање свих запослених у Министарству унутрашњих послова и другим службама безбедности.

О чему се ради? Уместо бодовања, какво се иначе примењује када се грађани пријављују за куповину стана по повољнијим условима, припадници службе безбедности добијали су их по систему који се може поредити са играма на срећу-ко се пријави први. Крајње нелогичан начин куповине стана на Јавном позиву, да бољи и већи стан иде у руке запосленом који брже кликне на линк, без гледања и оцене других чињеница. Оваквим приступом решавању стамбеног питања запослених у МУП-у дошли смо до сулудих резултата да колега са једва две године радног стажа добије три пута већи стан од колеге који службу обавља преко 30 година и који има вишечлано домаћинство или није био вичан савременим технологијама.

Оваквих и сличних примера има много, те је Независни полицијски синдикат Србије упутио иницијативу за измену постојеће Уредбе и пратећих прописа у вези куповине станова по повољнијим условима. Једини интерес и предлог је да се узму у разматрање и други фактори у бодовању и приоритету доделе стана, те да се не забораве колеге које су учестовале у ратним дејствима, које су дале живот и здравље за отаџбину, које су пред пензијом или су у пензији, које имају вишечлану породицу и многи други који су заслужили да им се одужи и држава и друштво.

Чињеница која радује је та да је овакву иницијативу подржао председник Републике Србије Александар Вучић и државно руководство крајем прошле године и најавили да ће доћи до измене прописа, као и да ће се градња станова повећати како би то право остварили сви заинересовани. Од надлежних у МУП-у за сада само информација да је Конкурс у току и да се не зна датум објаве Јаног позива, као нити начин на који ће бити реализован јавни позив, да ли системом „брзи прсти“ или правичним бодовањем.

„Оно што је првенствено била замисао и иницијатива и план Независног полицијског синдиката Србије, пре више година кроз пројекат „Полицајац у свом стану“, Република Србија је то препознала и кроз свој план и активности на овај начин кренула у реализацију. Станови се и даље граде, исти се деле полицајцима и то је за сваку похвалу. Сматрам да ће полицијски службеници успешније и задовољније решавати своје безбедносне задатке када знају да су њихове породице збринуте. Позивам полицијске службенике да се одазову у што већем броју и реше своје стамбено питање“ нагласио је председник НПСС Милош Јеленковић