Београд 13.06.2021 године,

Током пандемије вируса Ковид-19 запослени у Министарству унутрашњих послова Републике Србије подносе једну од највећих жртви. Полицијски службеници, као и увек до сада, били су у првим редовима и пружали су константан лични и професионални максимум и надљудске напоре у борби са овом врстом непријатеља, а при томе излагали ризику свој живот и здравље, као и здравље својих породица. У тој непредвидивој и тешкој борби, иако се можда и нису слагали са њима, поштовали су све савете, предлоге, сугестије, мишљења и наређења непосредних старешина, Кризног штаба и свих других релевантних институција, организација и појединаца, а све са циљем да помогну својој држави и њеним грађанима у борби са вирусом, те да се што пре врати нормалан животни ток.

Нажалост, многе колеге нису успеле да се врате из ове борбе. Многи од нас су оболели. Много је остало питања без одговора. Много је догађаја остало без епилога. У борби за своју државу и грађане, било које врсте и против било ког непријатеља, највредније што можете положити је лични живот или лично здравље. И ту се прича, нажалост, завршава… Али, не! Никако се ту не сме завршити! Иза свакога од нас остаје неко и нешто. Сва снага, памет, пажња, умеће и средства морају се усмерити на оно што је остало иза свакога од нас.

Министарство унутрашњих послова и Република Србија морају предузети све мере да помогну породицама колега које су преминуле у овој борби са смртоносним вирусом, да пронађу начине и олакшају живот колегама које су оболеле. Мора се утврдити тачан број запослених који су преминули од последица заразе вирусом Ковид-19. Потребно је утврдити тачан број колега које су се заразиле овом болешћу, те им пружити и омогућити адекватну здравствену подршку. Под обавезно, а можда и најважније, морају се организовати учестали систематски прегледи запослених у МУП-у како би се пратило здравствено стање и на тај начин избегле одложене последице вируса по здравље запослених. Нажалост, у прилог томе говоре све чешће изненадне смрти полицијских службеника приликом извршавања задатака, као што је последњи случај колеге из СПИ за увиђај који је преминуо за воланом службеног возила у Борчи. Или чињеница да, у Одреду Жандармерије у Нишу, од момента пресељења објекта и људства у Алексинац, за последњих годину дана десило се пет изненадних смртних случајева жандарма, па се постављају питања око узрока и разлога…

Пратећи дешавања на пољу борбе са вирусом и савете који долазе од здравствених стручњака и информације да током пандемије треба избегавати окупљања и претеране физичке активности, НПСС се обратио одговорнима у МУП-у са Иницијативом да се одложи годишња провера физичке способности, док се не ураде све потребне провере и испитивања здравственог стања запослених. Парадоксално, у исто време један од синдиката се МУП-у обратио са сличном иницијативом око одлагања годишње провере физичке способности, а само пар дана после тога организовао спортско дружење и надметање за више од 1200 запослених. На тај начин, без придржавања тренутних прописаних епидемиолошких мера у току трајања пандемије и борбе против исте, директно и индиректно, таква врста организације изложила је запослене потенцијалним даљим проблемима.

„Протекли период је био невероватно мучан и тежак за све нас. Много тога смо проживели и изгубили. Није још време опуштања. Мало је остало и мало нам фали да пребродимо и ову недаћу. Апелујем на све запослене да издрже још ово мало и да се максимално придржавају свих наложених мера заштите  и поштују све препоруке и савете одговорних лица и инистутуција. Није синдикализам, као што поједини кроз своју јефтину пропаганду мисле, само „иће и пиће“ већ несебична и свестрана брига и помоћ запосленима. Биће времена и за дружења и проводе и то уздигнуте главе. Молим вас, чувајте своје ближње. Чувајте себе. Чувајте Србију“ поручио је председник Независног полицијског синдиката Србије Милош Јеленковић.

Инфо НПСС