Beograd, 20.06.2021. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova danas su proslavili slavu Sv. Trojica, Dan policije I Dan Ministarstva unutrašnjih poslova. Centralna manifestacija održana je na platou ispred Palate Srbija uz prisustvo najviših predstavnika vlasti. Nezavisni policijski sindikat Srbije svim pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova čestita praznik uz želju da im svakodnevni posao i intervencije donesu što manje stresa.

Više od dva veka pripadnici MUP-a brinu o bezbednosti građana Srbije. Dan MUP-a i Dan policije obeležava se u znak sećanja na prvi sukob srpske Žandarmerije sa Turcima 1862. godine na Čukur česmi u Beogradu. Prvi ministar srpske policije bio je Jakov Nenadović, koji je na toj dužnosati bio od 1811. godine do 1813. godine. Kroz istoriju javna bezbednost Srbije, a samim tim i policijska služba pretrpela je brojne promene, ali je ostala stub održanja javnog reda i mira.

Ovogodišnjoj manifestaciji prisustvovali su najviši predstavnici državnih instutucija, na čelu sa predsednikom Srbije, gospodinom Aleksandrom Vučićem. Nadahnjujući govor ministra unutrašnjih poslova, gospodina Aleksandra Vulina vratio je veru u bolje sutra pripadnicima ministarstva. Uz osvrt na ključne probleme I profesionalne izazove sa kojima se policajci susreću u svakodnevnom radu, ministar je usmerio I dao podršku novopridošlim kolegama kako bi svoj posao obavljali po zakonu i ponosno uzdignute glave.

Nakon uručenih medalja za zasluge pripadnicima MUP-a, na prelepoj svelanosti, zakletvu je položilo 1337 pripadnika MUP-a koji su primljeni u radni odnos u predhodnih godinu dana.

“Sa ponosom bih čestitao ovaj dan svim pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije. Hvala vam što dugi niz godina hrabro I predano obavljate sve zadatke koji se stavljaju pred vas. Svako od nas zna koliko je odricanja, truda I ljubavi svakodnevno uloženo u zaštitu naše države I građana. Ono što obećava, I daje nadu za bolji položaj pripadnika MUP-a, je činjenica da je ministar odmah prepoznao težinu I odgovornost našeg posla, te svojim autoritetom, voljom I posvećenošću radi na tome da se policijski službenik stavi na pijedestal našeg društva, gde mu je odavno I mesto” poručio je predsednik Nezavisnog policijskog sindikata Srbije, Miloš Jelenković.

Info NPSS