Prokuplje 14.01.2022. godine

Dana 14.01.2022. godine sa početkom u 11,00 časova u prostorijama PPU Prokuplje održan je sastanak predstavnika Nezavisnog policijskog sindikata Srbije sa načelnikom PPU Prokuplje. Po ovlašćenju predsednika NPSS Miloša Jelenkovića, ispred Sindikata sastanku je prisustvovao predsednik Regionalnog odbora Istočna Srbija Čolić Ljubiša i predsednik Sindikalne podružnice Prokuplje Stošić Dejan. Od predstavnika PPU Prokuplje sastanku su prisustvovali načelnik Nenad Kaličanin, šef upravnih poslova Nikola Lutovac, koordinator Maja Aranđelović i drugi rukovodioci odseka.

Uz visok stepen međusobnog uvažavanja predstavnici NPSS izneli su pitanja koja se tiču radno-pravnih odnosa policijskih službenika u okviru PPU Prokuplje. Pitanja su se odnosila pretežno na sindikalna delovanja u PPU Prokuplje, putne troškove, nagrađivanja, status policijskih službenika, problematika u PPU i druga pitanja.

Načelnik PPU Prokuplje je, na iznete i obrazložene probleme, iskazao spremnost u rešavanju i svojim neposrednim saradnicima dao jasne instrukcije kako bi se otklonili uočeni problemi. Predstavnik NPSS ukazao je na nejednakost u obračunu i isplati putnih troškova obrazloživši činjenicu da se putni troškovi u većem iznosu isplaćuju na teritoriji Žitorađa, nego na relacijama koje su duže, pa i da su veći od troškova koji pripadaju zaposlenima na teritoriji grada Prokuplja. Samim tim dolazi do nezadovoljstva među zaposlenima i nesrazmere u nadoknadi troškova koje zaposleni ima prilikom dolaska i odlaska sa rada. Kako bi se rešila pomenuta problematika, načelnik PPU je naložio prisutnim predstavnicima Grupe za ljudske resurse i Odseka za logistiku da svako po svjoj liniji rada uputi dopise nadležnim službama Ministarstva kako bi se dobilo ispravno tumačenje pravnih propisa koji regulišu ovu oblast.

Što se tiče pitanja koje se odnosi na korektivne koeficijente koji se pojavljuju u obračunu plate zaposlenih, predstavnici NPSS su takođe upućeni da pošalju dopis Grupi za ljudske resurse na mišljenje, dok su pojedinačni zahtevi koji su već dostavljeni Policijskoj upravi prosleđeni blagovremeno Sektoru za ljudske resurse radi davanja mišljenja.

Organizacija rada u dežurnoj službi PS Žitorađa takođe je bila jedna od tema gde je ukazano, prvenstveno, na nedostatak ljudstva, odnosno da jedan policijski slubenik u dežurnoj službi ne može da pokrije sve oblasti u postupanju. Načelniku OP Prokuplje Stojanović Vladimiru naloženo je da se upozna sa datim problemom, izvrši uvid u raspored rada dežurne službe i otkloni sve nedostatke ukoliko ih je bilo, a sve radi nesmetanog i potpunog funkcionisanja iste. Trenutna epidemiološka situacija je dovela do toga da su se i okupljanja i sastanci redukovali, pa je izostala neposlredna komunikacija, a predstavnicima NPSS preneto je da načelniku PPU dostave spisak policijskih službenika koji žele prijem lično kod načelnika, te će ih on u skladu sa svojim obavezama primiti na razgovor.

Što se tiče nagrađivanja u PPU Prokuplje, to je tema koja se više puta obrađivala, te je izneto da se na oglasnoj tabli svakog meseca ističe spisak sa nagrađenima i da spisak nije tajna. Nagrađivanje zaposlenih pred odlazak u penziju je uglavnom dva meseca po 15% ali se u predlogu neposrednog starešine mora obrazložiti i istaći da se službenik pored ostalih svojih mesečnih aktivnosti, nagrađuje i zbog odlaska u penziju.

Predstavnici NPSS su iskazali veliku spremnost, da pored svega, pomognu i u nabavci teehničkih sredstava koji su potrebni PPU, a u skladu sa svojim mogućnostima. Pored ovoga, predstavnici su izrazili visok stepen samoinicijative za rešavanjem svih problema sa kojima se sustreću policijski službenici  kao  i želju za daljom dobrom saradnjom sa rukovodstvom PPU Prokuplje.