Београд, 28.06.2022. године. Независни полицијски синдикат Србије својим члановима и свим припадницима специјалне јединице Жандармерије честита славу Видовдан и Дан јединице.

Још од сукоба на Чукур чесми 1862. када се српска Жандармерија супротставила далеко моћнијој турској војсци и одбранила Београд и Србију, па све до данас ова јединица заузима одговорно и високо место у безбедносном систему наше земље. Прва наоружана чета ове јединице, у посебним униформама формирана је само две године раније.

Законом о жандармерији 1884. године формирана је државна Жандармерија, односно жандармеријски одреди у свим већим местима. Од тада до данас Жандармерија је прошла различите фазе и промене, али без обзира на проток времена остала је важан чинилац безбедности наше земље, а њени припадници симбол обучености и спремности да реагују на сваки изазов у циљу заштите безбедности Србије и њених грађана.

“Од свих организационих јединица у оквиру Министарства унутрашњих послова, посебно бих истакао немерљив допринос и значај Жандармерије. Ова наша елитна јединица, која на врхунском професионалном нивоу обавља и најделикатније задатке, обезбеђује држави Србији сигурност и њеним грађанима безбедност. Независни полицијски predsednik milosсиндикат и у будућности ће настојати да припадницима те јединице омогући боље услове рада и живота. Још једном бих честитао Дан Жандармерије свим припадницима, уз жељу да их прати срећа и здравље у раду. Живела српска Жандармерија! Живела Србија!“ поручио је Милош Јеленковић, председник Независног полицијског синдиката Србије.