Nezavisni policijski sindikat Srbije je bio i ostao sindikat koji pre svega štit pravo i interese zaposlenih, zastupa svoje članove ali i sve zaposlene kada je njihov boljitak u pitanju i svesrdno učestvuje u svim poslovima i odlučivanjima koja su od interesa za radnike MUPa. Kao takva organizacija koja svoj renome zasniva na konkretnim rezultatima iz prošlosti pa do dana današnjeg, osetili smo potrebu da se oglasimo vezano za donošenje novih zakona. Konkretno onih koji se direktno nas tiču, a to su novi Zakon o unutrašnjim poslovima i Zakona o obradi podataka i evidencijama u oblasti unutrašnjih poslova.

Nezavisni policijski sindikat Srbije je stalni član Radnih grupa u donošenju Nacrta ovih zakona. Na istima smo iznosili svoje primedbe, predloge i preporuke od kojih su mnoge i usvojene i unešene u Nacrte. Napominjemo da smo se pri tome vodili isključivo interesima Republike Srbije, a zatim i interesima svih zaposlenih u Ministarstvu koji rade i sprovode te zakone. Kako se u poslednje vreme čuje dosta oprečnih mišljenja od strane raznih struja, kao sindikat i kao zaposleni u MUPu R.Srbije, želimo da izrazimo našu podršku donošenju novih Zakona, kao i da naglasimo neophodnost u uvođenju promena koje ovi Nacrti zakona u sebi sadrže. Kako je modernizacija našeg doba neminovna stvar, smatramo da je regulisanje korišćenja modernih tehnologija u zakonu takođe neophodna, a sve u cilju zaštite imovine i svakog građanina, ali i lakšeg obavljanja bezbednosnih poslova. Smatramo da će predložene izmene otkloniti nedostatke važećeg Zakona o policiji i doprineti sačinjavanju Zakona u skladu sa potrebama policije, što je izuzetno značajno za funkcionisanje i rad Ministarstva unutrašnjih poslova, sa akcentom na ostvarivanje prava zaposlenih, poboljšanja procesa i uslova rada. Stava smo da će predložene izmene pomoći i ojačati operativnost u radu policije, unaprediti dosadašnji metod i sistem rada, i na taj način dovesti do još boljih rezultata policije i poboljšanja bezbednosti imovine i građana. Takođe, gledano iz ugla svakog građanina Srbije kojoj i mi pripadamo, kao i naše porodice i prijatelji, ubeđeni smo da će novi Zakon još više zaštiti bezbednost svakog pojedinca. Samim tim što će zakonski biti regulisana upotreba tehničkih sredstava u bezbednosnom radu, nivo bezbednosti biće podignut za nekoliko stupnjeva, a što je svima nama u interesu.

Nezavisni policijski sindikat Srbije zbog svega gore navedenog podržava predložene izmene Zakona o unutrašnjim poslovima, jer verujemo da bi nepravedni i štetni nedostaci važećeg zakona bili trajno eliminisani, a policija efikasnija na opštu dobrobit svih građana Republike Srbije.

 

Javna rasprava o tekstu Nacrta zakona o unutrašnjim poslovima i o tekstu Nacrta o obradi podataka i evedencijama zakazana je i biće sprovedena u periodu od 08. do 31.12.2022. godine. U okviru rasprave o Nacrtima biće održana tri Okrugla stola i to po sledećem rasporedu:

Novi Sad, 21.12.2022. godine u prostorijama Privredne komore Srbije, ul. Narodnog Fronta 10, od 10 do 14 časova.

Niš, 23.12.2022. godine, u prostorijama Privredne komore Srbije, ul. Dobrička 2, od 10 do 14 časova.

Beograd, 27.12.2022. godine, u prostorijama Privredne komore Srbije, ul. Resavska 13-15, od 10 do 14 časova.