Prethodnih dana svedoci smo velike medijske hajke pokrenute i nepravedno usmerene prema elitnoj jedinici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, Žandarmeriji. Događaj koji je prethodio ovakvim natpisima i tekstovima je narušavanje Javnog reda i mira na sportskim manifestacijama, konkretno na utakmici finala ABA lige između KK Crvena Zvezda i KK Partizan.

Kako bi smo osvestili o kojoj jedinici pričamo, podsetićemo da je to jedinica koja je učestvovala u rešavanju svih najtežih i najzahtevnijih zadataka u državi. Jedinica čiji su instruktori zaduženi za obuku svih uniformisanih lica u  MUPu. Jedinica koja se nalazi već godinama u Kopnenoj zoni bezbednosti, jedinica koja je učestvovala u svim kriznim i talačkim situacijama, jedinica koja obezbeđuje najveće i najzahtevnije skupove i posete državnih zvaničnika stranih država, ali i jedinica koja je učestvovala u spašavanju i evakuaciji ljudstva iz poplava, požara, zemljotresa… Bacati senku na takvu jedinicu smatramo nemoralnim i krajnje nekorektnim ponašanjem.

Napomenućemo i to da se odnos prema uniformisanim licima bilo koje jedinice i linije rada u Ministarstvu unutrašnjih poslova mora pod obavezno promeniti. Nedopustivo je da ponašanja koja su u vidu dobacivanja, vređanja, ponižavanja, hvatanja ili povređivanja policijskih službenika prođu nesankcionisano. Za takva dela neophodna je nulta toleranciji od kog god lica da su učinjena.

Nezavisni policijski sindikat Srbije pruža najveću moguću podršku svim kolegama Odreda Žandarmerije kao i njihovom Komandantu, generalu policije gospodinu Dejanu Lukoviću. Napominjemo i da general Luković uživa izuzetno poštovanje i poverenje svojih podređenih kolega, stečeno njegovim herojskim podvizima ali i izuzetnom ljudskošću prema svim zaposlenim kolegama. Kao što se navodi u saopštenju koje je isti dao, trenutno se sa Odredom Žandarmerija nalazi u Kopnenoj zoni bezbednosti na administrativnom prelazu KiM. Poznat je po tome da je uvek sa svojim kolegama na izvršenju službenih zadataka, a ne libi se da često stane u kordon pri rešavanju problema javnog reda i mira. General je jedan od retkih starešina koji je svoje zaposlene obolele od Kovida 19 zvao telefonom i nudio bezrezervnu pomoć.

U nastavku teksta iznosimo saopštenje Komandanta Dejana Lukovića.

„Pripadnici Žandarmerije su tokom ove utakmice, u trenutku kada je došlo do manjeg nereda izazvanog od strane navijača, preventivno izašli na teren kako ne bi došlo do ozbiljnijeg narušavanja javnog reda i mira. Onog trenutka kada se situacija smirila, postupili su isključivo po komandi svog komandira i napustili teren. Čast i ponos su glavni postulati srpskih žandarma i dok sam ja komandant Žandarmerije ovom elitnom jedinicom neće komandovati niko drugi, naročito ne oni koji ne znaju ni za čast ni za ponos. Ne samo kroz istoriju, već svakog dana, Žandarmerija pokazuje i opravdava razlog svog postojanja. Danonoćno, neumorno i istrajno čuva mir i bezbednost svih građana, bori se protiv svih vidova kriminala i u svakom trenutku svaki njen pripadnik spreman je da položi svoj život u odbrani najveće svetinje, svoje otadžbine Srbije!“

Odbor za medije NPSS