Dana 01.12.2023. godine u Komandi Žandarmerije održan je sastanak sa novopostavljenim Komandantom Kosović Sašom i pomoćnikom Komandanta Grčić Igorom i predstavnicima Nezavisnog policiskog sindikata Srbije koje su činili Generalni sekretar NPSSa Miljković Vladica, potpredsednik NPSSa Vesić Zoran, predsednik SP OŽ Novi Sad Kostić Goran, predsednik SP OŽ Niš Matejić Stefan, Cvetković Bojan, i SP NPSS Beograd Čavić Ilija.

Na početku sastanka, članovi delegacije NPSSa čestitali su postavljenje novom rukovodstvu Žandarmerije i poželeli im puno zdravlja i uspeha u radu. U nastavku sastanka napomenuto je od strane rukovodstva Sindikata da se Nezavisno policijski sindikat Srbije nikada nije mešao u kadriranje u Žandarmeriji i da to nije naš interes, ali da se kao Sindikat uvek zalažemo za zaštitu i poboljšanje uslova i prava radnika zaposlenih u Ministrastvu. S’tim u vezi izneto je stanje nezadovoljstva među zaposlenima u Žandarmeriji iz razloga lošeg materijalnog statusa. Nakon uvećanja plata u Mup-u, pripadnici Žandarmerije su zbog uticaja korektivnog koeficijenta ostali oštećeni, tj. bez srazmernog uvećanja. Nakon tog uvećanja, na nivou države doneta je odluka „Projekat 5000“ gde se specijalističkim jedinicama Vojske R. Srbije plata uvećava drastično, i postaje gotovo duplo veća nego pripadnicima Žandarmerije. Nezavisni policijski sindikat Srbije je tim povodom podneo poslovacu i pisanu inicijativu sa idejom da se jedinica Žandarmerije priključi Projektu 5000 gde bi ista ostala u sklopu Ministarstva, ali zbog svoje specifičnosti u radu bila cenjena kao i ostale specijalističke jedinice u R.Srbiji. Inicijativom je obuhvaćen i zahtev promene dnevnica od 150 dinara kao i izmena  visine naknade za obavljanje poslova u specifičnim područjima. Smatramo da bi se ovim pozitivnim promenama znatno uticalo na poboljšanje finansijskog statusa pripadnika Žandarmerije.

Predstavnici NPSSa su izneli i to da su pri podnošenju ove inicijative zatražili podršku drugih sindikata u Ministarstvu, ali da se isti za sada nisu oglasili po tom pitanju.

Komandant Žandarmerije se saglasio sa predstavnicima NPSSa da je neophodno popraviti status policijskih službenika Žandarmerije. Takođe je izneo da je inicijativa dobra ali da istu treba razmotriti u celosti te da ako ista ne bude prihvaćena od strane poslodavca treba izaći sa novim predlogom koji bi poslodavac prihvatio.

Satanak je završen zajedničkim zaključkom svih prisutnih da su svi jedan tim koji radi za isti cilj i koji će i u budućnosti raditi na rešavanju materijalno-finansijskih i svih drugih problema koji postoje u Žandarmeriji.

Predstavnici NPSSa su na kraju sastanka preneli Komandantu da su ponosni i zadovoljni radom pripadnika Žandarmerije koji i pored svojih nezadovoljstava materijalno finansijskim statusom besprekorno obavljaju svoje zadatke u zaštiti bezbednosti R.Srbije kao i svih njenih građana. Povodom podnete inicijative, rukovodstvo NPSSa očekuje sastanak sa Ministrom unutrašnjih poslova, gospodinom Bratislavom Gašićem.

Odbor za medije NPSS