Vlada Srbije donela je na prošloj sednici Zaključak o lokaciji na kojoj će se graditi druga faza stanova za pripadnike snaga bezbednosti. Zaključkom Vlade odlučeno je da se izgradnja više porodičnih stambenih objekta u okviru stambenog kompleksa 2. faze izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti u Beogradu vrši na lokaciji uz ulicu Mileve Marić Anštajn u bloku 72 na Novom Beogradu.

Nezavisni policijski sindikat Srbije je svojim članovima na usluzi i iz tog razloga je i osnovan. Pomoć na sve moguće načine članovima i kolegama je jedan od osnovnih postulata našeg Statuta. Kako smo svi zaposleni u Ministarstvu unutrašnjih poslova i kako se svi susrećemo sa sličnim problemima, problematika nerešenog stambenog pitanja bila je prioritet. Uloženo je puno rada i truda pri pravljenu plana gde su bili uključeni mnogi stručnjaci iz raznih oblasti, kao što su pravni tim, građevinski stručnjaci, ekonomisti, ali i sami policijski službenici koji su iznosili svoje potrebe.

Nezavisni policijski sindikat Srbije je još 2007. godine pokrenuo inicijativu izgradnje stanova i sastavio projekat realizacije. Sredinom 2013. godine je tadašnjem ministru i premijeru predstavljen projekat „Policajac u svom stanu“, kao jedini realan i po zaposlene povoljan način rešavanja tog gorućeg problema. Iste godine je od strane Ministra doneto rešenje o obrazovanju radne grupe za izradu studije izdržljivosti projekta Nezavisnog policijskog sindikata Srbije. Tokom 2018. godine donet je zakon o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti.

Rezultat inicijative koju je pre više od deset godina pokrenuo naš Sindikata već je vidljiv. U prvoj fazi izgradnje, za pripadnike zaposlenih u snagama bezbednosti R. Srbije izgrađeno je 6943 stana u Beogradu, Nišu, Vranju, Kragujevcu, Kraljevu, Sremskoj Mitrovici i Novom Sadu, gde su mnogi policijski službenici sa svojim porodicama dobili „krov nad glavom“.  Kako još uvek postoji potreba za obezbeđivanjem i rešavanjem problema stambenih pitanja kod zaposlenih u policiji, nadamo se skorašnjem započinjanju drugih zgrada.

Nezavisni policijski sindikat Srbije apeluje na nadležne odgovorne za dodelu stanova po povoljnim uslovima da se ispravi prethodni način dodeljivanja koji se pokazao nepraktičnim. Dodeljivanje stanova metodom „brzi prsti“ izazvala je veliko nezadovoljstvo zaposlenih u MUPu posebno kod starijih kolega koji nisu informaciono edukovani i snalažljivi kao mlade kolege.

Odbor za medije NPSS