Централна свечаност поводом прославе јубилеја, 10 година рада и постојања,
Независног полицијског синдиката Србије одржала се од 04-06.12.2019. године у гала-комплексу бање „Ждрело“ код Петровца.
Искористивши ову свечаност и као радну, Главни одбор Независног полцијског синдиката Србије одржао је редован годишњи састанак. Састанку су поред ужег руководства присуствовали председници региона и синдикалних подружница, као и правни тим НПСС-а. Такође, састанку су присуствовали гости из Министарства унутрашњих послова Републике Србије и других важних државних инстутуција, као и представници синдиката који делују у оквиру МУП-а Републике Србије и представници синдиката полиција држава у регион.

Састанак је отворио председник синдиката Милош Јеленковић, који се на почетку осврнуо на годину која је на измаку и на све позитивно и негативно што је забележено у претходном периоду. Истакнуто је, са чим су се и присутни сложили, да ће НПСС задржати свој досадашњи став и однос са послодавцем и да ће се и даље радити на учвршћивању дијалога и очувању кредибилитета, а све у корист искључиво чланова НПСС-а и         запослених у МУП-у. Како се указују потребе за тим, у скорије време планирано је отварање новог регионалног одбора, чиме ће се наставити гранање структуре синдиката коју захтева константан прилив чланова и заинтересованост запослених у МУП-у.

Захваљујући сарадницима и пријатељима синдиката, планирана је набавка нове техничке опреме чиме ће се олакшати рад региона и подружница, као и свих запослених у МУП-у.
Свакако, када обележавамо годишњицу, као што је ова јубиларна 10-та годишњица  постојања НПСС, његовог рада и ангажовања, ми се поносимо достигнућима и успесима, а то нам посебно даје за право када се осврнемо кроз постојање и сагледамо шта је учињено, као и када видимо шта је остало да се још уради. Из тог разлога, направићемо осврт и кратак резиме постојања и рада:
Независни полицијски синдикат Србије, као јединствени синдикални покрет код послодавца у Министарству унутрашњих послова, основан је месеца марта 2009. године.
Синдикат је основан од стране незадовоњних радника МУП-а, првенствено због борбе за остваривањем непоштованих основних радничких права од стране послодавца, као што су неплаћене нередовности у раду, прековремени и сменски рад, рад празником и друго, иако су иста права гарантована Уставом и законима.
Оснивањем Синдиката, одмах након одабира назива „Независни полицијски синдикатСрбије“, основана је прва синдикална подружница. Убрзо након тога, до краја 2009.године основано је још 40 синдикалних подружница на територији Републике Србије коју покрива Министарство унутрашњих послова, те до данашњег дана НПСС броји 89 синдикалних подружница са око 6000 чланова.
Усвојеном структурном и Статутарно прописаном хијерархијском организацијом, а у циљу лакшег и бржег деловања синдиката, НПСС је организован кроз регионалне одборе којима припадају синдикалне подружнице и то: РО Београд, РО Источна Војводина, РО Западна Војводина, РО Централна Србија, РО Западна Србија, РО ИсточнаСрбија и РО Јужна Србија.
У корак са позитивним и негативним друштвеним појавама и токовима, развојем државе Србије и самог друштва, тако је, од времена оснивања па до данашњег дана,НПСС спроводио константну борбу за побољшање радничких права, те је као организацијаучествовао и у свим штрајковима полиције, међу којима су најпознатији они из 2012. и 2014. године . Такође, у недостатку других правних лекова и повољнијих решења, НПСС је организовао протесте испред зграде Министарства приликом фамозне анализе ризика, а
који су касније, како се испоставило, уродили плодом. Тим поводом, од стране правног тима НПСС-а поднето је преко 200 жалби на Решења које су и усвојене.
Оно што је битна и немерљива ствар у синдикалном деловању, НПСС је исказао и кроз хуманитарни рад. То деловање Синдиката, највише се огледало у исплати солидарних помоћи члановима синдиката по разним основама, као и изузетна брига и помоћ настрадалим члановима синдиката и њиховим породицама. Из разлога што је рад НПСС-а у МУП-у препознат баш као такав – хуман и солидаран, Одлуком Главног одбора
синдиката основан је и хуманитарни фонд “Плаво срце”.
Делатности хуманитарног фонда „Плаво срце“ су усмерене на побољшање живота и рада чланова синдиката и запослених у МУП-у, као и помоћ грађанима Републике Србије. Једнаод таквих помоћ је и она када је НПСС 2014. године донирао шлепер воде и два багера за помоћ становништву у поплављеним подручјима. Примера ради, НПСС је исплатио преко 5000 солидарних помоћи и доделио преко 50.000 новогодишњих пакетића деци чланова синдиката.
Оно што је првенствено била замисао и иницијатива и план Независног полицијског синдиката Србије кроз пројекат „ПОЛИЦАЈАЦ У СВОМ СТАНУ“, Влада Републике Србије је то препознала, преузела пројекат и кроз свој план и активности кренула у решавање једног од најважнијих животних питања запослених у полицији,војсци и службама безбедности, а то је питање крова над главом. Независни полицијски синдикат Србије, као синдикат који ради на остваривању бенефита и бенефиција за раднике МУП-а и своје чланове, склопио је уговоре о сарадњи са великим бројем правних субјеката, физичким и правним лицима, објектима и установама, а која се огледа у одређеним попустима, повољностима и куповинама на рате разних производа и услуга. Поред Министарства унутрашњих послова идругих важних институција у Ребулици Србији, прави смер и поштене синдикалне активности препознате су и од стране полиција у земљама региона, те је тако НПСС остварио успешну сарадњу са полицијским синдикатима у Северној Македонији,
Бугарској, Црној Гори, Хрватској, Босни и Херцеговини, Словенији, Грчкој и других.
Тежина полицијског посла је скакодвено евидентна у разним сверама полицијског поступања, како према грађанима, тако и у односу са непосредним руководиоцима. Како би олакшао рад и пружио својим члановима неопходну правну помоћ и заштиту, НПСС остварује успешну сарадњу са више адвокатских канцеларија у Р.Србији. Правни тим НПСС имао је запажену улогу у свакодневној помоћи члановима синдиката, те је успешно заступао чланове у преко 7000 дисциплинских поступака и 1000 кривичних и прекршајних поступака. Такође, заступао је чланове пред судовима у преко 9000 спорова поводом тужби из радно-правних односа, те подносио разне иницијативе , предлоге, мишљења и тумачења, од којих је најзначајнија усвојена иницијатива за измену Кривичног законика и Закона о полицији у делу који се односи на кривична дела којима су оштећени полицијски службеници. Један од већих резултата постигнут је и од стране адвокатског тима Јовице и Наташе Мијаљевић из Новог Пазара који су први на територији
Републике Србије поднели тужбе за неисплаћени ноћни, прековремени и рад празником,којом приликом је поднето 2700 тужби за период од 2009. до 2012. године и које су правоснажно окончане у корист полицијских службеника.
Од стране Главног одбора НПСС-а, а у сарадњи са нашим правним тимом и другим важним институцијама, формиран је и Одбор ратних ветерана који има за задатак прикупљање и евидентирање чланова – преосталих учесника ратних дејстава, а који су још увек у служби, након чега ће се упутити званична иницијатива послодавцу као коначно решавање њиховог статуса, а што за циљ има њихово пензионисање и
остваривање других привилегија и бенефита, које уживају и ратни ветерани других земаља. У свом деловању, синдикат и његови чланови имали су запажене спортске, књижевне и научне успехе и резултате, те су под покровитељством и у име синдиката, наши чланови представљали Синдикат и себе у преко 20 земаља света. Током година постојања одржано је преко 20 спортских игара у организацији синдиката. Преко
5000 чланова је у организацији синдиката обишло и посетило зманенитости, градове и државе Европе, као и планине, реке и одмаралишта у Републици Србији.

„У име Независног полицијског синдиката Србије, неизмерно хвала свима који су дали свој немерљив допринос и несебичне заслуге за овако добре резултате, које је синдикат забележио за ових 10 година постојања и рада, те ће наредна календарска година свакако бити у знаку јубилеја. Независни полицијски синдикат Србије неће пристајати на компромисе зарад нечијих личних интереса, остаће независан у свом раду и неће се зауставити на урађеном, већ наставља храбро даље. Гледано у будућност, која је светла што се тиче рада и постојања НПСС, први и основни задатак је јачање поверења запослених у НПСС и приближавање синдиката сваком члану кроз разне визије и пројекте. Константна синдикална борба којој свакодневно тежи НПСС, учиниће да запослени у МУП-у на професионалном и личном плану буду задовољнији и успешнији. Нашим члановима и запосленима у МУП-у Р. Србије, желим да поручим – Поносите се својим часним занимањем које се може стећи само упорним, поштеним и вредним радом, одрицањем, неспавањем и вишегодишњим самосавладавањем и самоодрицањем. Не дозволите да вам бахати и хвалисави лоши људи држе лекције о успеху. Будите поносни, самоуверени, будите спремни да учите и да се доживотно усавршавате, јер ВИ СТЕ ПОЛИЦАЈЦИ! А синдикат-то смо сви ми. Заједно можемо све“ поручио је поводом јубилеја председник Независног полицијског синдиката Србије Милош Јеленковић