Taman kad smo pomislili da se pravosuđe budi, pošto je polovinom januara Viši sud u Novom Pazaru osudio Dženana K. (36) na jedinstvenu kaznu od 11 godina i šest meseci zatvora zbog toga što je 7. septembra 2017. godine teško ranio policajca na dužnosti Dragana Čekanovića (https://npssrbije.rs/2019/01/15/pravosudje-se-budi-novopazarcu-povecana-kazna-zbog-pokusaja-ubistva-policajca/), danas smo ostali neprijatno iznenađeni kada je do nas stigla informacija da je Apelacioni sud u Kragujevcu smanjio tu kaznu na svega sedam godina i osam meseci zatvora.

Pravosuđe se budi – Novopazarcu povećana kazna zbog pokušaja ubistva policajca

Podsećamo, napadač je proglašen krivim za teško ubistvo u pokušaju, za šta ga je sudsko veće osudilo na 10 godina zatvora, dok je za nelegalno nošenje oružja, CZ Bereta iz kojeg je pucao na policajca, dobio još godinu i po dana kazne. Međutim, kragujevački sud, sada je već izvesno, očigledno smatra da pucnji u policajca nisu vredni takve presude iako je svakome jasno da je napad na pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije istovremeno napad i na državu.

Nezavisni policijski sindikat Srbije se zato s razlogom pita zbog čega sudstvo izričito odbija da posluša apele MUP-a i našeg sindikata, kada s pravom insistiramo da takva kaznena politika, u kojoj napadači na policajce prolaze s blagim kaznama, mora podhitno da se promeni. Šta još, zapravo, treba da se desi i koliko još policajaca treba da bude napadnuto da bi pravosuđu postalo jasno da maltene podstiče te napade kada ih kažnjava tako blagim kaznama.

Posle ovakvih odluka, zbog kojih onaj koji je pucao na policajca biva slobodan nakon svega nekoliko godina, sasvim je normalno da se policijski službenici osećaju odbačeno od strane pravosudnih organa.

Kao i od pojedinih medija, koji su prvi tu kada treba osuditi policajce dok, rizikujući svoj život, čuvaju bezbednost građana, a nikada ne staju na njihovu stranu kada su policajci žrtve.